'Buurman & buurman', maar dan anders

Jeugddansfestival

Internationaal Stiltefestival

****

Op de Grote Markt in Breda staat een Volkswagen Kever, in twee helften welteverstaan. Daaromheen dansen twee mannen die het autowrak met een acrobatische sleutelpartij tot leven proberen te wekken. De voorstelling 'Buurman op vakantie' van Plan-D/Andreas Denk is geïnspireerd op de bekende animatieserie 'Buurman & Buurman' van de VPRO, maar geeft hieraan een heel andere draai.

Deze ruwe buurmannen met hun verroeste gereedschap verschillen hemelsbreed van de brave televisiemannetjes en zouden net zo goed gestrande vluchtelingen kunnen zijn. Ze krijgen hun auto niet meer aan de praat, maar komen wel op onverwachte vondsten. Met twee losse spatborden plus lamp over hun hoofd dansen ze een weemoedig liefdesduet op het Italiaanse liedje 'Ciao ciao bambina'. Even later zwieren dezelfde spatborden aan kettingen rond een lantaarnpaal, aangedreven door de motor of wat daar nog van over is.

De dansvoorstelling met live muziek, die normaal gesproken in het theater staat, komt ook op straat goed tot zijn recht. Het gebeuren krijgt een extra dimensie als er een splinternieuwe auto komt aanrijden en het publiek denkt dat dit bij het theater hoort, totdat er een verbaasd bruidspaar uitstapt.

'Buurman op vakantie' is een mooie binnenkomer van het Internationaal Stiltefestival dat tot en met 15 juni in Breda speelt. De Stilte is een van de weinige dansgezelschappen die met ingang van dit jaar meer subsidie kregen dan voorheen. Ze timmeren flink aan de weg, ook in het buitenland en brengen nu de tweede editie van het door hen georganiseerde jeugdfestival. Naast hun eigen werk zijn er dit jaar dansvoorstellingen te zien uit België, Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en Denemarken. Het initiatief van dit gezelschap is vrij uniek. Ook het landelijke jeugdtheaterfestival Tweetakt en het reizende jeugddansfestival JONG! programmeren dans uit het buitenland, maar dat doen ze niet op deze schaal. Bovendien combineert het Stiltefestival dans voor een groot publiek met artistiek experiment voor de liefhebber.

Ook 'Carrousel des Moutons' van het Vlaamse D'Irque & Fien speelt in de open lucht en is een duet tussen een pianiste en een circusdanser. Hij draagt een pyjama en legt zijn kussen en dekbed op de vleugel waarop zij nachtmuziek speelt. Als de ingenieus gebouwde piano met de doorspelende muzikante rondvliegt als een draaimolen, de danser zijn acrobatische slaaptoeren laat zien en tussendoor ook nog jongleert, is iedereen op de tribune sprakeloos. Het is jammer dat de verhaallijn hapert en dat er zoveel herhalingen zitten in deze virtuoos gespeelde voorstelling.

Buiten het oude centrum, op locatie in en leegstaand gebouw, speelt 'In Holland staat een Huis'. Vier duo's van choreografen en beeldend kunstenaars bouwden in de kamers een omgeving voor een dansperformance. Het thema was 'thuis zijn', maar dit is niet of nauwelijks terug te zien in de vier kamers.

Vooral de twee minivoorstellingen van het duo Lotte Geeven en Jack Gallagher en het duo Kriztina de Chatel en Wouter Klein Velderman brengen eerder een desolaat gevoel over. In de eerste beweegt een danseres in bubbeltjesplastic over elektronisch versterkte tegels van kunststof. De witte dansvloer werkt als een beatbox en zet haar bewegingen om in geluid. Ze lijkt de weg kwijt in een wereld vol techniek. Ook de tweede choreografie is gesitueerd in een machinerie. Uit een toren boven de dansvloer vallen grijze bakstenen van plastic naar beneden. De danser probeert er tevergeefs bouwwerken van te maken en raakt verstrikt in zijn monotone bewegingspatroon. Anders dan de publiekstrekkers in de open lucht zijn het choreografieën die stevig schuren.

Aanraders voor komende week zijn het wonderlijke 'Aben Dans' voor peuters van de Deense groep Again en 'De Movers', spektakeltrucs op motoren door het Nederlandse Paard van Troje. Ook uit Turkije waren gasten uitgenodigd, maar door de politieke onrust in het land zijn ze op het laatste moment verhinderd.

Te zien t/m 15/6 in Breda

www.stiltefestival.com

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden