Buurlanden kijken jaloers naar industriële revolutie in Nigeria

door Gerbert van der Aa

Langzaam komt in Nigeria een industriële revolutie op gang. Schoenen, auto-onderdelen en video’s vinden snel hun weg naar de klanten.

De schoenen van Vincent Okoroji, textielhandelaar in de havenstad Lagos, vallen op door hun moderne design. Ranke lederen schoenen, die toch robuust ogen. Met neuzen die precies de juiste punt hebben, niet te spits, niet te vierkant. „Lokaal fabrikaat”, zegt Okoroji, terwijl hij trots naar zijn voeten kijkt. „Vroeger moest je dure geïmporteerde schoenen kopen om er hip bij te lopen. Tegenwoordig kun je ook terecht bij Nigeriaanse fabrikanten.”

In Nigeria, met meer dan 125 miljoen inwoners het volkrijkste land van Afrika, voltrekt zich een klein wonder. De officiële groei was volgens het Internationaal Monetair Fonds vorig jaar 6,9 procent. Met name in het zuidoosten van het land is een groeiend aantal bedrijven dat auto-onderdelen, schoenen, films en plastic emmers produceert. Samen met Zuid-Afrika is Nigeria een van de weinige landen ten zuiden van de Sahara waar een industriële sector van betekenis ontstaat.

Op de markten liggen overal lokaal gemaakte producten te koop, vaak naast de geïmporteerde producten. De kwaliteit van de Nigeriaanse spullen is meestal wat minder, maar daar staat tegenover dat de prijs vaak tien keer zo laag is. Naast de goedkope arbeid wordt het verschil ook veroorzaakt door tariefmuren die Nigeria heeft ingesteld. IMF en Wereldbank, die beweren dat vrije handel het beste recept is voor economische ontwikkeling in Afrika, werden genegeerd. Ontwikkelingshulp speelt geen rol, Nigeria doet het op eigen kracht.

„Op economisch gebied gebeurt in Nigeria wat twintig jaar geleden in China gebeurde”, zegt Thandika Mkandawire, directeur van een VN-denktank. „Westerse producten worden massaal nagemaakt, ik zie het begin van een industriële revolutie.” Mkandawire, zelf uit Malawi, noemt Nigeria een economisch voorbeeld voor andere Afrikaanse landen. „Volgens veel westerlingen staat Nigeria symbool voor alles wat mis is in Afrika. Zij laten zich leiden door misplaatste vooroordelen. In werkelijkheid gaat het land in rap tempo de goede kant op.”

Meer dan vijftien jaar lang was Nigeria een militaire dictatuur. Corruptie, armoede, misdaad, religieus geweld; op vrijwel elk negatief punt scoorde de Afrikaanse grootmacht hoog. Maar sinds het herstel van de democratie in 1999 is er veel vooruitgang geboekt. Religieus geweld is minder bloedig en het gemiddelde inkomen groeit.

Westerse wetenschappers bevestigen het begin van een industriële revolutie in Nigeria. Het gezaghebbende kwartaalblad African Affairs, een uitgave van de Britse Royal African Society, wijdde er in 2003 al aandacht aan. Alleen al in de stad Nnewi, 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Abuja, telde het blad dertig industriële bedrijven die auto-onderdelen maakten. Gemiddeld had elk bedrijf een kleine honderd werknemers in dienst.

Nigeriaanse producten worden in steeds grotere hoeveelheden geëxporteerd naar andere Afrikaanse landen. In Malawi kijkt de bevolking niet langer naar Amerikaanse maar naar Nigeriaanse films. In het noordelijke buurland Niger zijn talloze winkeltjes met goedkope Nigeriaanse auto-onderdelen. „De soms inferieure kwaliteit vormt geen probleem”, zegt winkeleigenaar Emmanuel Okeke. „Arbeid is in Afrika goedkoop. Je repareert je auto wat vaker, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden