Buurland Aboe Dhabi redt Doebai

Aboe Dhabi schiet buurland Doebai, het emiraat in diepe, financiële problemen, te hulp. „Maar het blijft moeilijk optimistisch te zijn.”

Van onze redactie economie

Op het laatste moment heeft Aboe Dhabi buurland Doebai toch geld toegezegd. Het emiraat maakte gisteren bekend tien miljard dollar (6,8 miljard euro) beschikbaar te stellen voor het in financiële nood verkerende Doebai. 4,1 miljard dollar gaat rechtstreeks naar de afbetaling van leningen die staatsbedrijf Doebai World heeft uitstaan.

De hulp komt net op tijd. Vandaag verstreek een deadline voor het staatsbedrijf om een serie leningen af te betalen aan Nakheel. Deze projectontwikkelaar is onder meer verantwoordelijk voor megaprojecten voor de kust van het land, zoals de kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom. De rest van het geld wordt gebruikt voor de afbetaling van een deel van de rente, zolang een akkoord voor een herschikking van de schulden met de schuldeisers uitblijft.

Een maand geleden werd geschokt gereageerd op het nieuws dat staatsbedrijf Doebai World zijn schulden (59 miljard dollar) niet op tijd zou kunnen afbetalen. Gevreesd werd dat Doebai, dat 80 miljard dollar heeft geleend om een compleet toeristisch en financieel centrum uit de grond te stampen, failliet zou gaan. Aboe Dhabi, dat het emiraat tot drie keer toe te hulp schoot dit jaar, maakte bekend zijn buurland niet opnieuw geld te willen lenen. Met argusogen keek het conservatieve Aboe Dhabi, in het bezit van een grote hoeveelheid olie, naar het met schulden overladen Doebai.

„Als je terugkijkt, kun je stellen dat met Doebai een volgende fase van de financiële crisis is aangekondigd”, zegt econoom Joost van den Akker van de Rabobank. „Aangenomen werd dat overheden wel zouden inspringen als landen failliet dreigden te gaan. Want dat gebeurde ook met banken. De weigering van Aboe Dhabi om Doebai meteen te hulp schieten, veroorzaakte om die reden een schokgolf.”

Aandelenbeurzen wereldwijd reageerden opgelucht op het nieuws dat Aboe Dhabi toch over de brug komt met geld. Volgens analisten wijst de uiteindelijke hulp van Aboe Dhabi erop dat de zeven emiraten wel degelijk een gezamenlijk aanpak hebben voor de economische crisis.

Of Doebai met de kapitaalinjectie van zijn buurland uit de financiële problemen is, betwijfelt Van den Akker. „Het is moeilijk optimistisch te zijn over de toekomst van Doebai. Het land heeft zich geprofileerd als financieel centrum in het Midden-Oosten. Het is de vraag of daar op dit moment behoefte aan is.”

Minister Bos (financiën) zei gisteren dat Nederlandse bedrijven voorlopig geen investeringen in Doebai kunnen verzekeren bij de overheid. Eerder stond de overheid voor enkele honderden miljoenen euro’s garant staat voor de export van Nederlandse bedrijven naar Doebai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden