Butler-seriesversus paren-competities

Er zijn veel bridgeclubs die ook Butler-series organiseren, naast de 'normale' parencompetities. Ondanks veel gemopper is er veel voor een Butler te zeggen. De verschillen nog eens even op een rijtje.

In paren zijn overslagen van groot belang, in Butler is het uit den boze om je contract in de waagschaal te stellen voor een overslag. In de praktijk betekent dit, dat in paren elke snit die er maar is, genomen wordt. In een Butler moet je snijden met veel meer beleid doen. Vooral in Butler is het raadzaam om je even af te vragen wat er gebeurt als de snit mislukt, maar omdat mensen zo gewend zijn aan paren, doen ze dit niet en snijden er lustig op los en nemen alle risico's voor lief.

In zekere zin is een Butler veel eerlijker. In paren heb je de nul al vaak te pakken als je ongelukkig uitkomt, omdat dan de leider een extra slag kan maken. Hierdoor ga je in paren ook 'krom' tegenspelen: je bent vaak al lang blij als je geen overslag(en) hoeft toe te staan, in plaats van dat je je richt op het downspelen van een contract. In Butler hoef je je niet zo druk over te maken over een extra slag, het kost je slechts een schamel impje. Verder ben je in paren enorm overgeleverd aan de grillen van je tegenstanders. Weliswaar kan dit ook gunstig voor je uitpakken (als ze een te hoog contract bieden en down gaan), maar het heeft met je eigen prestatie niet veel van doen. Daarentegen, als je door veilig afspel een (manche)contract maakt, wordt dit beter beloond in Butler dan in paren. Het gokelement is in een paren dus veel groter.

Even een voorbeeld (zie diagram 1). West komt tegen het 3SA-contract (zuid heeft 2SA geopend, noord heeft er 3SA van gemaakt) van zuid uit met een kleine schoppen. Hoe zou u het aanpakken in een Butler, hoe in paren?

Of je nu Butler of paren speelt, in beide gevallen zal je twee keer de ruiten uit moeten duiken, anders heb je geen entree voor de vierde en vijfde ruiten. Dus neem de schoppenuitkomst en geef een ruiten weg. OW zullen weer schoppen spelen, geef weer een ruiten weg. OW spelen weer schoppen en nu speel je je laatste ruiten naar de aas en neemt ook de vierde en vijfde ruiten mee. Hoe verder?

Als je in Butler speelt: je hebt al negen slagen, drie schoppen, twee harten, drie ruiten en klaverenaas. Een snit op H is niet veilig! Bedenk dat je naar de gevaarlijke hand toe snijdt, want als H bij west zit komt hij aan slag en heeft vermoedelijk nog twee vrije schoppen die hij kan incasseren. En dan ben je down, terwijl je al negen slagen had. Raap dus gewoon je negen slagen op. In een paren is het een ander verhaal. Uit het tegenspel kun je afleiden dat west vijf schoppen heeft en een driekaart ruiten. De kans dat oost de lengte klaveren heeft - en daarbij het bezit van H - is dus behoorlijk groot (57%). Daarom wordt snijden op H, ondanks het gevaar, een aantrekkelijke optie, die geen enkele parentijger zal kunnen versmaden.

Een ander voorbeeld, waar de verhouding nog sterker tot uitdrukking komt, is het volgende spel (zie diagram 2). West komt tegen het 3SA-contract van zuid uit met een kleine schoppen. Hoe zou u nu spelen?

Stel je speelt paren. De kans dat de dubbele ruitensnit werkt is 75%. Lukt dat, dan heb je op z'n minst tien slagen (twee schoppen, vier ruiten en vier klaveren). Mislukt dat, dan ga je down (zoals met de actuele layout), want dan worden de schoppen van OW hoog. Stel je speelt Butler, is er dan een veilige route naar negen slagen?

Ja. Je kunt met zekerheid twee hartenslagen ontwikkelen en dan heb je samen met twee schoppen, vier klaveren en A negen slagen.

In paren is er nog een aardige middenweg, die ik zou bewandelen. Neem de uitkomst en sla eerst A! Valt er een honneur, dan kun je rustig ruiten spelen, want ook dan heb je de zekerheid dat je drie ruitenslagen kunt ontwikkelen. Valt er onder A geen honneur, dan schakel je over op de hartenkleur en is je contract in ieder geval veilig.

Van een aardige middenweg is ook op het volgende spel sprake (zie diagram 3).

Wederom speelt zuid 3SA (zuid opende 1SA, noord verhoogde naar 3SA), waartegen west uitkomt met B voor de vrouw. Hoe zou u dit spelen?

Het contract is 100% safe, zo lang oost maar niet alle uitstaande ruiten heeft. In Butler speel je ruiten en als west met een kleintje bekent, leg je de acht! Zelfs in het extreme geval dat west B-vijfde gehad zou hebben haal je je contract. Je ziet dan namelijk oost renonceren, waarna je kunt oversteken in harten of klaveren en ruiten naar de tien kunt spelen. In paren is het weer een ander verhaal. De verleiding is dan erg groot om de ruiten gewoon van boven te spelen. Je maakt dan tien slagen als de ruiten 3/2 zitten of B valt sec, een kans van ruim 70%. De middenweg is hier: speel een ruiten naar de tien! Dit beschermt het contract tegen elk 4/1 zitsel, maar je haalt ook in 50% van de gevallen een extra slag, namelijk als west B heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden