Bussumers en Hilversummers

49 Waarom schrijven we Bussumer met één m en Hilversummer met twee?

In Bussumer. Brunssumer en Dokkumer is het onnodig bevonden de m te verdubbelen omdat de lettergreep vóór die m een onbeklemtoonde klinker (uh) bevat of zou moeten bevatten. (Brunssummerheide heeft wel een dubbele m; het is nu eenmaal de officiële schrijfwijze.) Om dezelfde reden verschijnt in Bunniker maar één k. In Hilversummer en Castricummer is de lettergreep met um wel (enigszins) beklemtoond. Als de m hier niet verdubbeld werd, zouden sommigen die woorden als /hilversuumer/ en /castricuumer/ kunnen uitspreken.

50 Bijvoeglijke aardrijkskundige namen eindigen meestal op -s(e): Alkmaars(e), Bloemendaals(e) enz. Soms hebben ze ook de uitgang -er: Haarlemmer halletjes, Edammer kaas. Hoe zit dat?

De ‘Algemene Nederlandse Spraakkunst’ bestempelt de vormen op -er als ‘geografische (vaak: noordoostelijke) of stilistische varianten van die op -s’. In veel gevallen kunnen de twee vormen door elkaar worden gebruikt: een Gronings museum of een Groninger museum.

Maar de adjectieven op -er lijken vooral gangbaar te zijn in vaste verbindingen die naar een plaatselijk of regionaal product verwijzen: Deventer koek, Edammer kaas, de Enkhuizer Almanak, en in plaatsaanduidingen en straatnamen: Bommelerwaard, Haarlemmerdijk, Maastrichterstraat, Snekermeer, Velperplein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden