Bussemaker zoekt draagvlak voor alternatief studiefinanciering

Het wordt nog een flinke zoektocht voor Bussemaker Beeld anp
Het wordt nog een flinke zoektocht voor BussemakerBeeld anp

Komt het sociale leenstelsel er of toch niet? Alle partijen hebben wensenlijstjes, maar hoe die in elkaar passen blijft onduidelijk. En de tijd dringt: in het collegejaar 2015-2016 moet het worden ingevoerd.

Vandaag heeft minister Bussemaker overleg met de Kamerfracties om precies in kaart te brengen wat de wensen zijn en eindelijk voldoende steun voor het leenstelsel te krijgen. De invoering van het stelsel is al eerder een jaar uitgesteld omdat er te weinig draagvlak was in de Eerste Kamer. De deadline voor de aangepaste versie ligt nu in juni. Tot die tijd weten aankomende studenten niet of zij vanaf september 2015 te maken krijgen met studiefinanciering, die ze grotendeels krijgen, of met een lening, die ze helemaal moeten terugbetalen.

Wat willen de partijen?
GroenLinks wil best instemmen met een sociaal leenstelsel, maar dan moet bijvoorbeeld wel de ov-jaarkaart behouden blijven. Verder wil die partij dat het collegegeld omlaag gaat, en de aanvullende beurs omhoog, voor studenten met ouders met weinig geld. De opbrengsten van het leenstelsel moeten bovendien direct ten goede komen aan het onderwijs.

D66 heeft andere wensen. De Eerste-Kamerfractie ziet het niet zitten dat het stelsel eerder wordt ingevoerd voor de studenten in de masterfase dan in de bachelorfase, maar op zich zijn ze niet tegen. Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas twitterde: "Door studenten zelf te laten investeren in hun studie, nemen studenten hun studie serieus!

De tegenstanders
Bij het CDA hoeft Bussemaker in ieder geval niet aan te komen. De partij is op hun site heel stellig in hun standpunt: 'Handen af van de basisbeurs!' "De basisbeurs komt het studeren ten goede en voorkomt dat studenten hele hoge schulden opbouwen. Wij zien niets in een sociaal leenstelsel als vervanging van de basisbeurs. Een leenstelsel heeft meer nadelen dan voordelen. Zonder die basisbeurs zullen veel middelbare scholieren er voor kiezen om niet te gaan studeren en direct te gaan werken", is te lezen op de site.

De SP voelt ook niets voor het leenstelsel en is bang dat vooral jongeren uit lagere inkomens afzien van een studie. De partij was al geen fan van de langstudeerboete, maar het leenstelsel is helemaal een drama. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat het van kwaad tot erger: "De langstudeerboete bedraagt 3000 euro, een leenstelsel kost studenten minstens 13.000 euro. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding".

Ook met de PVV en de Christen Unie valt niet te praten over het afschaffen van de basisbeurs en het invoeren van het leenstelsel.

Investeringen
De steun moet dus van de kleinere oppositiepartijen komen. Bussemaker erkende al bij het uitstellen van de plannen dat een breed draagvlak belangrijk is, maar volgens de regeringspartijen is de invoering van het leenstelsel wel noodzakelijk. Niet alleen als bezuiniging, maar ook om de besparingen weer terug te kunnen investering in beter onderwijs. "Het geld dat het kabinet ermee bespaart, gaat naar investeringen in het onderwijs en die zijn ook hard nodig", aldus minister Bussemaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden