Bussemaker ziet voorlopig af van vrouwenquotum

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland gaat bedrijven voorlopig niet verplichten om een bepaald percentage vrouwen in de directie aan te stellen. Ze krijgen van minister Jet Bussemaker van emancipatie nog vier jaar de tijd om te zorgen voor minstens dertig procent vrouwen in topfuncties.

Romana Abels

Eerder had Bussemaker gedreigd per 1 januari 2016 een verplicht quotum in te stellen als bedrijven niet genoeg hun best deden. Hoewel hun inzet volgens Bussemaker 'buitengewoon teleurstellend' is, ziet ze nu af van de verplichting.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bussemaker dat de 200 grootste bedrijven in Nederland zich tot nu toe amper aan hun afspraken gehouden. Zij zouden toen in twee jaar zorgen voor 30 procent vrouwen in topfuncties. Deden ze dat niet, dan moesten ze in hun jaarverslag uitleggen waarom niet. "Het resultaat doet geen recht aan het potentieel aan vrouwelijk talent", schrijft Bussemaker. "De voortgang is gering. Het aantal vrouwen stijgt, maar de toename komt vooral van een kleine groep voortrekkers."

Verplichting genegeerd
De cijfers: In 2014 zat in driekwart van de raden van bestuur geen enkele vrouw. Nog geen tien procent van de leden van een raad van bestuur was vrouw. In de raden van commissarissen was het aantal vrouwen iets groter, maar niet veel: daar is 11,2 procent vrouw. Bijna tweederde van de raden van commissarissen bestond in dat jaar nog geheel uit mannen.

Het aantal besturende vrouwen nam dit jaar iets toe. Nu heeft 11,7 procent van de bedrijven dertig procent of meer vrouwen in de raad van bestuur. Tegelijk negeren de meeste bedrijven - 57 procent - de verplichting om in hun jaarverslag uit te leggen waarom zij geen vrouwen op topposities benoemden. Bussemaker vindt dit 'een zeer ernstig punt'.

Ook zorgelijk vindt zij het feit dat het in andere Europese landen beter lukt om meer vrouwen in topfuncties te krijgen. Een commissie die de Nederlandse voortgang in de gaten houdt, constateerde dat 'het Nederlandse moederschapsideaal weinig ruimte laat voor vrouwen met de ambitie een positie aan de top te bereiken.'

Weerstand
Toch komt er voorlopig geen verplicht quotum. Ervaringen uit het buitenland geven geen rooskleurig beeld. Noorwegen kent al sinds 2003 een quotum van 40 procent vrouwen in de top. Dat percentage is gehaald op het niveau van de commissarissen, maar heeft niet geleid tot veel vrouwelijke topbestuurders. Duitsland voerde dit jaar een quotum in. Dat heeft geleid tot weerstand op bij werkgevers.

Bussemaker merkt dat er ook in Nederland weinig draagvlak is voor quota. Bedrijven noch een meerderheid van vrouwen zien er veel heil in. Daarom stelt ze het nog vier jaar uit. Wel moeten dan niet alleen de 200 grootste, maar àlle bedrijven en publieke diensten streven naar 30 procent vrouwen in de top. Het geldt ook bij politieke functies: er moeten meer vrouwelijke burgemeesters komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden