Bussemaker zet mes in universitaire lerarenopleidingen

Minister Jet Bussemaker vorig jaar in een collegezaal van Windesheim Flevoland. Ze sprak daar over het leenstelsel. Beeld Anp
Minister Jet Bussemaker vorig jaar in een collegezaal van Windesheim Flevoland. Ze sprak daar over het leenstelsel.Beeld Anp

Universiteiten gaan nieuwe lerarenopleidingen aanbieden. Op de huidige vorm is zoveel kritiek, dat een drastische maatregel is genomen.

Romana Abels

De opleiding tot leraar in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs wordt nu een tweejarige masteropleiding, zeg maar een afstudeerrichting. Een aantal universiteiten werkte de afgelopen jaren al met de nieuwe vorm. Vanaf september willen de meeste universiteiten hun lerarenopleidingen op deze manier aanbieden. Minister Jet Bussemaker van onderwijs stuurde daarover vandaag een brief naar de Tweede Kamer.

Een universitair student die leraar wil worden, volgt nu na zijn reguliere masterstudie nog een tweede master, die opleidt tot leraar. Wie bijvoorbeeld leraar Duits wil worden, moet eerst de complete master Duitse taal- en letterkunde afronden en mag dan beginnen aan de universitaire lerarenopleiding. Daarin komt veel terug van wat hij al eerder deed: hij moet opnieuw een scriptie schrijven en opnieuw bewijzen dat hij over studievaardigheden beschikt. Intussen, zo klagen studenten, is er nauwelijks aandacht voor de dagelijkse schoolpraktijk.

Een stortvloed aan rollenspellen
De afgelopen jaren trokken studenten van de bestaande universitaire lerarenopleidingen regelmatig aan de bel. Er waren klachten over een stortvloed aan rollenspellen, praatgroepjes en dossieropdrachten en een schrijnend tekort aan didactiek en pedagogiek. In het jaarlijkse student-tevredenheidsonderzoek kwamen de universitaire lerarenopleidingen er steevast het beroerdst van af. Twintig procent van de studenten zegt ontevreden te zijn.

Dat is schrijnend, omdat meer academisch opgeleide leraren een dringende wens is van de Tweede Kamer, de regering en middelbare scholen. Met de nieuwe maatregel hopen zowel de universiteiten als het kabinet dat er meer studenten voor het leraarschap gaan kiezen.

Nascholingscursus
Daarom wordt het vanaf 2017 ook voor mensen die al langer geleden afstudeerden eenvoudiger om te switchen naar het leraarschap. Voor hen maken een aantal universiteiten een nascholingscursus op maat, die voor een groot deel in de praktijk plaatsvindt. Die opleiding, waarmee iemand na een jaar een eerstegraads bevoegdheid heeft, is bedoeld voor mensen die eerst een andere carrière hadden, maar ook voor mensen die op het hbo al een opleiding tot leraar volgden, maar ook een eerstegraads lesbevoegdheid willen halen.

Ook zullen universiteiten minder rigide regels opstellen voor wie wordt toegelaten tot een lerarenopleiding. Tot nog toe gebeurde dat op grond van vastgestelde 'verwantschapstabellen': daarin was een master wiskunde wel een voldoende basis opleiding tot leraar wiskunde, maar die in econometrie bijvoorbeeld niet.

De maatregelen worden al genomen voor de uitkomst van een rapport over de universitaire lerarenopleidingen openbaar is gemaakt. Dat dit rapport, van opleidings-beoordelaar NVAO, flink kritisch zal zijn, valt dan ook te verwachten.

Lees morgen in Trouw onder andere reacties van minister Jet Bussemaker en Karl Dittrich, voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden