Bussemaker wil kleinschaliger en menselijker mbo

Scholen: Maar wij hebben het al jaren exact zo ingericht als de minister wil

Grote mbo-scholen moeten zichzelf opsplitsen in aparte colleges, zodat de menselijke maat terugkomt, vindt onderwijsminister Bussemaker. Klopt, zeggen zes van de zeven grootste mbo-scholen met meer dan 15.000 leerlingen: maar dat doen wij al. De zevende, Zadkine in Rotterdam, probeerde eerder samen met Albeda zulke colleges op te richten, maar dat mislukte.

Gemiddeld tellen mbo-scholen nu zo'n zevenduizend leerlingen. Volgens cijfers van het ministerie van onderwijs tellen 38 van de 64 mbo-scholen in Nederland meer dan vijfduizend leerlingen.

Zij moeten vanaf 2017 hun opleidingen per thema groeperen en op verschillende, zelfstandige mbo-colleges aanbieden onder de vlag van een groot roc, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer. Mbo'ers gaan wat haar betreft straks niet meer naar een bepaald roc, maar naar een zorg- of techniekcollege. Dat komt de herkenbaarheid voor ouders en jongeren ten goede, meent zij.

Die colleges moeten allemaal een eigen directeur krijgen die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het onderwijs. Bussemaker wil op die manier tegenwicht bieden aan het onbehagen over onpersoonlijke 'leerfabrieken' in het mbo, schrijft zij.

Maar is die omvang wel het probleem? De MBO Raad bestrijdt dat het mbo nu te groot en te log is. De koepel van mbo-scholen is 'onaangenaam' verrast door Bussemakers voornemen om opknippen te verplichten. De minister baseert zich op de beeldvorming over het mbo en niet op feiten, meent voorzitter Jan van Zijl. "Onderzoek zegt dat onderwijskwaliteit geen verband houdt met de grootte van een gebouw of de omvang van een stichting", laat hij weten. "De een doet dat in één gebouw, de ander verdeeld over verschillende locaties."

ROC van Twente, met 18.500 leerlingen de twee na grootste mbo-instelling, heeft bijvoorbeeld verschillende locaties. 27 om precies te zijn, zegt een woordvoerster. "Wij hebben het precies zo ingericht als Bussemaker wil, een aantal jaren geleden al."

Bij ROC Mondriaan in Den Haag reageren ze net zo. "Ja, we zijn een groot concern, met grote gebouwen en 16.000 studenten. Maar die zijn verdeeld over 24 scholen, en de grootste daarvan heeft 1100 studenten", zegt Saskia Hommes. "Klein binnen groot, dat is al jaren ons credo. Onze leraren kennen hun studenten bij naam. Dus waar hééft de minister het over. We gaan toch hopelijk niet reorganiseren om het reorganiseren?"

Ook Van Zijl van de MBO Raad vreest 'dat mbo-scholen jarenlange reorganisaties tegemoet gaan'. Verder baalt hij dat het mbo niet betrokken is bij de besluitvorming van Bussemaker.

Integendeel, reageert een woordvoerster van Bussemaker. "Er is met verschillende docenten, studenten en collegedirecteuren gesproken over kleinschaligheid en mbo-colleges."

Bussemaker erkent dat een aantal grote mbo-scholen al kleinschalig onderwijs biedt. Maar dat is niet voor alle instellingen een vanzelfsprekendheid, aldus haar woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden