Bussemaker wil door met databank voor topvrouwen

Minister Jet Bussemaker.Beeld anp

Minister Jet Bussemaker wil doorgaan met de nieuwe databank voor topvrouwen die geschikt zijn voor hoge posities in het bedrijfsleven. Ze laat maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er volgens haar sprake is van misverstanden over het initiatief. Die hoopt ze weg te nemen.

De Tweede Kamer riep haar vorige week op direct te stoppen met de databank, die Bussemaker samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW opzette. De VVD vond als indiener van de motie dat de databank marktverstorend werkt, omdat werving- en selectiebureaus hier ook al mee bezig zijn.

Aanvullend
Maar volgens Bussemaker, die naast Onderwijs ook verantwoordelijk is voor Emancipatie, is dat niet juist. De databank heeft een andere rol en is meer aanvullend op het werk van de selectiebureaus, waarmee ook afspraken zijn gemaakt. Ook levert stoppen praktische problemen op en is het onwenselijk voor de zeker zevenhonderd vrouwen die in vier maanden tijd zijn aangemeld, schrijft ze.

Traag
Ze wijst erop dat de Kamer zelf heeft afgesproken dat de raden van bestuur en raden van toezicht voor 30 procent uit vrouwen moeten bestaan. Maar dit gaat veel te traag, stelt de minister. In 2013 had nog maar 5,3 procent van de bedrijven die vallen onder de Wet bestuur en toezicht, de streefcijfers gehaald.

Nederland wordt door veel landen ingehaald en het zal zonder extra inzet tot zeker 2027 duren voordat de bedrijven 30 procent van hun topfuncties door vrouwen laten bemannen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden