Bussemaker wil Cultuurkaart behouden

Jet Bussemaker Beeld anp
Jet BussemakerBeeld anp

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat op zoek naar geld om de Cultuurkaart voor middelbare scholieren te behouden. Ze zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. Als ze nog ergens op haar begroting geld kan vinden, is de Cultuurkaart haar eerste prioriteit, zei Bussemaker.

De kaart biedt scholieren de mogelijkheid om goedkoper culturele instellingen zoals musea te bezoeken. In de vorige kabinetsperiode dreigde de kaart door bezuinigingen te verdwijnen, maar voor het komend jaar is ze toch nog gered. Voor de jaren daarna is het voortbestaan van de kaart echter niet verzekerd.

Bussemaker zei in Buitenhof dat ze het belangrijk vindt dat ook nieuwe generaties in aanraking komen met kunst en cultuur. Maandag wordt de cultuurbegroting in de Tweede Kamer behandeld.

Cultuurportefeuille
De minister onderstreepte dat ze niet alle bezuinigingen van het vorige kabinet in de cultuurportefeuille kan terugdraaien. Ze wil wel andere accenten leggen dan het vorige kabinet. Cultuur mag volgens haar geen elitezaak zijn. Culturele instellingen die overheidssubsidies willen ontvangen moeten wat haar betreft hun politieke en maatschappelijke legitimiteit kunnen aantonen, bijvoorbeeld doordat ze kunst voor grotere groepen toegankelijk maken.

Bussemaker zei ook nog dat ze overweegt culturele en kunstzinnige vorming (CKV) als verplicht vak te handhaven op middelbare scholen. Daarmee zou ze een besluit van het vorige kabinet terugdraaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden