Bussemaker wil citoscore zwaarder laten wegen

Beeld ANP

Om een einde te maken aan de ongelijkheid in het onderwijs wil minister Jet Bussemaker van Onderwijs een wetswijziging indienen over de waarde van de citotoest voor het schooladvies voor de middelbare school. 'Als de citoscore hoger is dan het oordeel van de leraar, laat ik de citoscore zwaarder wegen. De cito moet dan leidend zijn.'

Ze zei dit zondag in het programma WNL Op Zondag. "Docenten moeten het niet laten gebeuren dat kinderen die een goede score halen met de toets met een te laag advies naar de middelbare school gaan", aldus Bussemaker.

"Ik vind dat er nu iets moet gebeuren. Voor volgend jaar moet de wet al gewijzigd worden, ik zal daarover het gesprek met de Kamer aangaan'', aldus Bussemaker.

Uit het jaarverslag van de Inspectie van Onderwijs blijkt dat niet alle leerlingen de kans krijgen om het onderwijs te volgen dat het beste bij hen past. Kinderen met lager opgeleide ouders krijgen soms een lager advies dan kinderen met hoger opgeleide ouders, terwijl ze hetzelfde hebben gepresteerd.

Bussemaker maakte zondag ook bekend dat ze een wetsvoorstel heeft ingediend dat studenten met de juiste vooropleiding het recht moeten krijgen om toegelaten te worden op een mbo-leiding van hun keuze, mits zij de juiste vooropleiding hebben. Nu is dat nog niet wettelijk geregeld waardoor er onduidelijkheid over de toelating kan ontstaan of zelfs leerlingen kunnen worden geweigerd. Ze wil hiermee de overgangen tussen het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs verbeteren omdat leerlingen nu nog te vaak stranden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden