Bussemaker wars van vrouwenquotum

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Beeld anp

Nederlandse bedrijven moeten meer vrouwen in de top aanstellen. Anders komt ook hier, net als in Duitsland, een verplichting. "Ik vind een quotum een paardenmiddel", zegt minister Jet Bussemaker. "Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om het te voorkomen. Maar als er in het bedrijfsleven niets verandert, zal ook in Nederland de politieke druk toenemen om met een verplichting te komen. Zie Duitsland als een aansporing en een waarschuwing. Er moeten volgend jaar echt noemenswaardige stappen worden gezet."

Romana Abels

Gisteren werd bekend dat de Duitse regering bedrijven vanaf 2016 gaat verplichten om eenderde vrouwen in de top aan te nemen. Nederland hanteert dezelfde streefwaarde, zonder verplichting. Sinds 2013 moeten bedrijven streven naar dertig procent vrouwen in de top. Lukt dat niet, dan moeten ze uitleggen waarom niet. Maar ook met die wet stijgt het percentage vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen zo langzaam, dat de streefwaarde van 30 procent pas in 2027 bereikt zal zijn. Nu ligt die op 23 procent.

Te traag
Bussemaker vindt dat te langzaam gaan. Het Europees parlement nam vorig jaar een richtlijn aan die bedrijven in Europa verplicht in 2020 40 procent vrouwen in de top te hebben. Ze zal daarover binnenkort een gesprek voeren met voorzitter Hans de Boer van VNO/NCW.

Uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd blijkt dat bedrijven de wet als een lachertje beschouwen. Hoewel maar een enkel bedrijf voldoet aan de wettelijke eis, wordt maar heel zelden uitgelegd hoe dat komt. Bovendien zegt een derde van de bedrijven dat ze ook volgend jaar helemaal niet van plan zijn zich met de kwestie bezig te houden. Hans de Boer zelf zei in de Volkskrant dat het niet de bedrijven, maar het 'biologisch hiaat' tussen mannen en vrouwen debet is aan de achterstandspositie van de laatsten.

Te laks
Bussemaker zei gisteren dat ze vooral getergd is door de lakse houding van bedrijven. "Ik wil niet meer van vrouwen horen dat ze wel iemand hadden geweten voor een topfunctie die weer vergeven is aan een man. Ik wil niet meer horen dat ze niet goed genoeg gezocht hebben. Het minste is wel dat bedrijven uitleggen waarom ze geen vrouwen in het bestuur hebben."

Duitsland is niet het eerste Europese land dat een quotum instelt. Eerder deed Noorwegen dat, en met succes. Daar steeg het aandeel vrouwen in bedrijfstoppen van 22 naar 42 procent.

Ook Frankrijk legde bedrijven een verplichting op. Daar is het aandeel vrouwelijke directeuren en commissarissen nu 30 procent, terwijl het in 2009 nog 10 procent was.

Andere Europese landen hebben regels die lijken op die van Nederland. Die werken vaak beter dan hier. De sekseverdeling aan de top van het Britse bedrijfsleven veranderde in drie jaar met 8 procentpunt naar 21 procent vrouwen. Alleen bedrijven in Letland zijn in staat zónder maatregelen een divers bestuur samen te stellen. Daar nadert het percentage vrouwen in de top nu de 30 procent.

De percentages

In 2013 zat in 77% van de Nederlandse Raden van Bestuur geen enkele vrouw

30% van de bedrijven is niet van plan iets te gaan doen aan de achterstand van vrouwen

6% In Nederland is 6% van de leden van een Raad van Bestuur vrouw.

26% van de leden van de Raad van Commissarissen.

40% Europa wil meer vrouwen in topfuncties: in 2020 moet dat 40 procent zijn

30% vrouwen in de top van bedrijven in 2016

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden