Bussemaker verdedigt beleid, Klink kijkt toe

(Trouw)

De Tweede Kamer bespreekt in het najaar de begrotingen voor volgend jaar. Deze week komt het beleid van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van volksgezondheid en welzijn ter sprake.

Het gebeurt niet vaak dat een staatssecretaris de minister overschaduwt. Maar op het ministerie van volksgezondheid is het Jet Bussemaker die de hoofdrol speelt, terwijl zij met maar liefst twee ministers van doen heeft. Dat komt niet alleen omdat de staatssecretaris alleen al via de AWBZ verantwoordelijk is voor de verdeling van 23 miljard euro. Ze heeft ook heel wat controversiële beslissingen moeten nemen om de uitgaven voor langdurige zorg binnen de perken te houden.

Dan zorgde ze ook nog eens voor een behoorlijke controverse door zonder overleg een brief te sturen naar de Tweede Kamer waar haar buurmannen op het zalmroze departement op z’n zachts gezegd niet blij mee waren. André Rouvoet, minister van jeugd en gezin, had zijn ChristenUnie-achterban wat uit te leggen toen Bussemaker, zonder hem te kennen, een besluit nam over embryoselectie bij borstkanker. Ook CDA-minister Ab Klink was onaangenaam verrast.

Dat Klink niet de centrale rol speelt in de zorgvraagstukken van dit moment is niet verwonderlijk. Zijn voorganger, Hans Hoogervorst, heeft het zorgstelsel zodanig op z’n kop gezet dat hier voorlopig geen grote veranderingen nodig zijn. Klink trekt vooral aandacht met maatregelen waardoor hij, volgens hem ten onrechte, het stempel van moraalridder krijgt.

Het meest in het oog springend is het rookverbod, dat zelfs voor coffeeshops geldt. Eerder was er het paddoverbod. Dat stelde de minister in na een paar incidenten van toeristen die hallucinerende paddestoelen hadden genomen, in het bijzonder een Frans meisje dat in Amsterdam van een brug sprong. Alcoholreclames mogen niet meer voor negen uur ’s avonds en de bewindsman verbood een erotiserende reclame voor orgaandonatie.

Toch heeft hij het predicaat ten onrechte gekregen, zegt Klink zelf. Het rookverbod kwam er omdat mensen recht hebben op een rookvrije werkplek. Het paddoverbod kwam er na grondig onderzoek van de gevaren. Kwetsbare jongeren moeten worden beschermd tegen alcohol, is het idee achter het verschuiven van alcoholreclames. De reclame voor orgaandonatie was Klink te prikkelend voor zo’n fijngevoelig onderwerp. En een verbod op het happy hour, dat hem in de schoenen wordt geschoven, heeft hij nooit voorgesteld.

Klink rest bij de begrotingsbehandeling vooral het verdedigen van bezuinigingen in het pakket (de sta-op-stoel en slaapmiddelen bijvoorbeeld), terwijl de premies alleen omhoog gaan. Kamerleden zullen hem ook het vuur na aan de schenen leggen over de reeks incidenten in ziekenhuizen.

Dat is nog niets in vergelijking met wat Bussemaker zal moeten verdedigen na een anderhalf jaar durende discussie. De meningen over wat er met de AWBZ moet gebeuren lopen fors uiteen – van afschaffen en uitdunnen naar houden zoals het is. Maar dat de mensen die nu zorg krijgen, in ieder geval érgens terecht moeten, daar is iedereen het over eens: is het niet in de AWBZ, dan wel daarbuiten.

Bussemaker blijft bezweren dat mensen met lichte klachten worden getroffen: mensen die voor zichzelf kunnen zorgen of door gemeenten worden opgevangen. Maar ook vandaag zal ze nog niet kunnen zeggen wie er precies wel en niet de pineut wordt. Klink zal veel moeten toekijken terwijl Bussemaker bezuinigingen verdedigt die ze, zoals ze het vorige week zei, zelf ’ook niet leuk vindt’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden