Bussemaker: Promotiestudent kan contract eisen

experiment | Promovendi die geen dienstverband krijgen, kunnen dat toch bij de rechter afdwingen.

Kan een promotiestudent bij de rechter eisen dat de universiteit hem of haar aanneemt? Ja, zegt minister Jet Bussemaker van onderwijs.

In september begonnen er zo'n 160 promovendi aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Nieuw is dat zij geen werknemer zijn, maar student. Dus hebben ze geen recht op salaris, vindt de RUG, maar krijgen ze een beurs van 1700 euro in de maand. Ook vakantiegeld krijgen ze niet, maar de studenten hebben wel recht op bijvoorbeeld een WW-uitkering.

De nieuwe aanpak van de RUG heeft de goedkeuring van de minister. Maar, zegt Bussemaker nu, blijkt in de praktijk dat het Groningse promotietraject te veel lijkt op een dienstverband, dan kunnen studenten bij de rechter een arbeidsovereenkomst eisen.

De minister reageert op een artikel in Trouw, waarover Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Paul van Meenen (D66) Kamervragen stelden. In september weerspraken twee arbeidsrechtadvocaten de visie van de RUG dat promotiestudenten onder geen beding werknemers genoemd kunnen worden. De universiteit neemt net als de Erasmus Universiteit deel aan het experiment promotieonderwijs van het ministerie van onderwijs.

Volgens de RUG werken promotiestudenten wezenlijk anders dan hun promoverende collega's die in dienst zijn. De promotiestudent schrijft zelf zijn onderzoeksvoorstel, bepaalt zijn eigen werktijden, is niet verplicht onderwijs te geven en hoeft geen opdrachten van zijn promotor aan te nemen. Dus oefent de universiteit geen gezag uit over de student en is er geen sprake van een arbeidsrelatie, zo beargumenteerde de RUG. De minister leek het daarmee eens te zijn. "Voor hem (de promotiestudent, red.) geldt geen arbeidsrechtelijke gezagsverhouding, zoals voor de werknemer-promovendus geldt", schreef ze in de toelichting op het experiment.

Maar arbeidsrechtadvocaten Gerdin Boelens van Capra Advocaten en Marije Schneider van Pels Rijcken hadden hun bedenkingen. Wat geen gezagsverhouding lijkt, kan in de praktijk heel anders uitpakken, stellen zij. De vrijheid van een promotiestudent wordt al ingeperkt als die afhankelijk is van de openingstijden van het universiteitspand, of van de agenda van zijn promotor.

Ook is het de vraag in hoeverre hij zijn onderzoek zelf uitvoert. Hij begint pas, aldus Boelens.

De minister gaat daar nu in mee. Het is aan de rechter om te beoordelen of er sprake is van een verkapte arbeidsrelatie. Dat stond al in de toelichting op het experiment, schrijft Bussemaker nu aan de Kamer. En als een promotiestudent erin slaagt om bij de rechter een contract af te dwingen? "Dan zal dit aspect worden meegewogen in de evaluatie van het experiment", aldus de minister.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden