Bussemaker: Niet meteen veel promovendi met studentenstatus

Universiteiten mogen niet massaal promovendi met een studentenstatus gaan aanstellen. De minister van onderwijs, Jet Bussemaker, zet een wetsvoorstel van haar voorganger Zijlstra voorlopig in de ijskast.

Bussemaker wil dat universiteiten eerst op kleine schaal gaan experimenteren met zulke beurspromovendi. Pas als blijkt dat de maatregel geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de proefschriften en de aantrekkelijkheid van Nederland voor wetenschappers, zou ze eventueel bereid zijn het in een wet te gieten.

Voormalig staatssecretaris Zijlstra van hoger onderwijs wilde universiteiten de keus geven om een deel van hun promovendi een studentenstatus en een beurs te geven. Universiteiten zouden zo voor hetzelfde geld meer promovendi kunnen aanstellen. Met name de universiteiten van Groningen en Maastricht waren enthousiast. Zij probeerden eerder al zulke 'bursalen' aan te stellen. Groningen werd in 2010 teruggefloten door de rechter, toen promovendi er een beurs kregen. Maastricht deed hetzelfde, maar besloot na die uitspraak om promovendi alsnog een contract te geven.

Veel promovendi zijn tegen het plan, omdat ze als beursstudent werknemersrechten ontberen. Ze bouwen geen pensioen op en hebben geen recht op zwangerschapsverlof. Doordat universiteiten zelf zouden mogen kiezen of ze promovendi een beurs geven of een aanstelling, zou ook ongelijkheid ontstaan tussen promovendi. Daarbij mogen promovendi met een werknemerstatus onderwijs geven. Die ervaring maakt hen in de toekomst aantrekkelijker voor werkgevers dan beurspromovendi die dat niet mogen.

Ook de Raad van State was kritisch over het plan bursalen in te voeren. De raad vreesde dat Nederland daardoor voor onderzoekers minder aantrekkelijk zou worden en dat Nederlandse universiteiten massaal zullen overschakelen op beurspromovendi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden