Bussemaker: kennisniveau polderimam moet omhoog

2006: Turkse imams volgen donderdag bij het Albeda college in Rotterdam een spoedcursus inburgeren Beeld anp

Nederlandse opleidingen tot imam moeten meer theologische kennis overbrengen. Nu doen 'polderimams' qua kennisniveau nog onder voor collega's die uit het buitenland komen, schrijft minister Bussemaker (onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook hoopt ze dat de arbeidsvoorwaarden worden verbeterd, zodat het beroep aantrekkelijker wordt. Sinds 2005 hebben 460 studenten een opleiding gestart of afgerond.

Sommigen vinden dat het werk te slecht betaalt, schrijft Bussemaker. Ook kiezen moskeeën soms voor een meer ervaren imam. Daardoor blijft de behoefte aan de 'polderimam' groot. De afgelopen jaren gaan steeds meer Marokkaanse en Turkse moslims van de tweede generatie wekelijks naar de moskee. Voor hen is het volgens Bussemaker van belang dat imams ook kennis hebben van de Nederlandse cultuur.

Trouw berichtte in februari dat de enige beroepsopleiding tot 'polderimam' ophoudt te bestaan. Het aantal aanmeldingen viel tegen, de uitval was relatief groot. Hogeschool Inholland zag in de afgelopen zeven jaar slechts een handvol studenten afstuderen.

Polderimam was poging om 'import' terug te dringen
Het plan om polderimams op te leiden kwam in 2006 van Mark Rutte, destijds staatssecretaris van onderwijs. Hij hoopte dat islamitische geestelijken zo beter zouden integreren in de Nederlandse cultuur. Moskeebesturen hoefden hun voorgangers niet langer te 'importeren' uit het buitenland als imams een studie konden volgen op eigen bodem.

De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden bieden sinds respectievelijk 2005 en 2006 opleidingen islamitische theologie. De universitaire trajecten richten zich met name op de geloofsleer zelf; de beroepsopleiding van Inholland besteedde relatief veel aandacht aan praktische zaken en pastoraat.

De Islamitische Universiteit in Rotterdam maakte vorige maand bekend dat ze haar accreditatie op zak heeft en zich officieel een HBO-opleiding mag noemen. Dat traject maakt overigens geen onderdeel uit van het 'project polderimam'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden