'Bussemaker kan zich beter druk maken over betaalbaarheid kinderopvang'

'Te veel vrouwen teren op hun man', vindt PvdA-minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap)Beeld anp

Te veel vrouwen teren op de zak van hun man, stelt minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker dit weekeinde in een interview met Trouw. Met haar oproep voor meer economische zelfstandigheid van vrouwen tracht de PvdA-minister het onderwerp vrouwenemancipatie weer op de agenda zetten. Die opzet lijkt voorlopig geslaagd: het is zaterdag in Nederland zelfs even het meest besproken onderwerp op Twitter.

De woorden van Bussemaker roepen op internet veel en vooral gemengde reacties op. Zo noemt Femke Halsema, de voormalig politiek leider van GroenLinks, het 'heel terecht en moedig' dat Bussemaker de emancipatie van vrouwen weer aan de orde stelt. CDA-Kamerlid Mona Keijzer reageert daarentegen cynisch: "Toch knap hoe Bussemaker een reële discussie elke keer weer laat verzanden in jij-bakken en schuldgevoel."

Ook mannelijke politici mengen zich in de discussie. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf verwijt Bussemaker oude politiek te bedrijven. SP-parlementariër Jasper van Dijk wijst op de 'snoeiharde' bezuinigingen op kinderopvang en studiefinanciering. Dat maakt het volgens hem voor vrouwen een stuk lastiger om andere keuzes te maken.

Die kritiek van Van Dijk komt vaker terug. Zo ook in het radioprogramma Tros Kamerbreed. "De minister kan zich beter druk maken over de betaalbaarheid van de kinderopvang. Ik had liever gezien dat ze daar een punt van zou maken", zegt Corrie van Brenk, die kandidaat is om de nieuwe FNV-voorzitter te worden.

Van Brenk noemt de economische zelfstandigheid van vrouwen wel een belangrijk punt, maar vindt het ook belangrijk dat de Nederlandse kinderen volgens internationaal onderzoek de gelukkigste van de wereld zijn. "Dat komt omdat ze veel met hun ouders samen kunnen doen", aldus Van Brenk.

In hetzelfde programma komt Esther de Lange aan het woord, kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor het CDA bij de Europese Verkiezingen van volgend jaar. De Lange noemt de uitspraken van Bussemaker 'onfortuinlijk'. De minister moet er vooral voor zorgen dat vrouwen alternatieven hebben, vindt De Lange. "Schrijf niet nota na nota vol over wat vrouwen allemaal moeten, maar maak het mogelijk door bijvoorbeeld de kinderopvang goed te regelen.

Ook arbeidseconoom Ton Wilthagen van Tilburg University legt de oorzaak bij de kinderopvang. Dat vrouwen te veel op hun man teren, zoals Bussemaker zegt, wordt volgens Wilthagen veroorzaakt door het 'zwalkende beleid' in Nederland, zo laat hij op Twitter weten.

In de emancipatienota die de minister aan de Kamer stuurde, constateert ze dat emancipatie als onderwerp wel veel aandacht krijgt, maar niet langer tot grote debatten leidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden