Bussemaker hoopt op aangifte tegen omstreden rector IUR

Minister Jet Bussemaker tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Onderwijsminister Jet Bussemaker hoopt dat mensen aangifte doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) vanwege diens omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is.

Anp

De minister zei dat dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De VVD voelde haar aan de tand over de rector, Ahmet Akgündüz, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zegt over Koerden, joden en homoseksuelen.

Bussemaker vindt dat onacceptabel en ongewenst, omdat ze strijdig zijn met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

De minister heeft Akgündüz en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door, aldus Bussmaker. Hoewel ze het vertrouwen in de rector en het bestuur kwijt is, kan ze de accreditatie niet intrekken. Dat komt omdat de kwaliteit op de school goed is, aldus Bussemaker.

Omstreden uitspraken
Rector Akgündüz doet vaak omstreden uitspraken. Trouw maakte een lijst van de meest recente.

Wet
Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. VVD'er Pieter Duisenberg vindt dat ze moet opschieten.

Hij wees erop dat ze deze wet twee jaar geleden al aankondigde en de rector gewoon doorging met zijn uitspraken. Zo twitterde hij vorige week nog over de moord op een Turkse mensenrechtenadvocaat: wie leeft door zwaard, sterft door zwaard.

Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden