Bussemaker botst met eigen partij over celibataire homo's

Minister Jet Bussemaker. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker.Beeld anp

De subsidie voor stichting Hart van Homo's leidt tot spanningen binnen de PvdA. Minister Jet Bussemaker (onderwijs) blijft de orthodox-christelijke organisatie steunen, maar staat daarmee nu lijnrecht tegenover haar eigen partij.

Robin De Wever

Hart van Homo's wil homoseksualiteit bespreekbaar maken in orthodoxe kringen en gaat vanaf komend schooljaar op reformatorische scholen docenten trainen. Een novum: nooit eerder pakte een organisatie homo-emancipatie in refokringen zo grondig aan.

De stichting raakte vorige maand in opspraak vanwege haar missiestatement. Daarin staat dat haar medewerkers 'zelf kiezen voor vriendschap zonder seksuele relatie'. VVD, D66 en GroenLinks vroegen Bussemaker vervolgens om de subsidie in te trekken. Wie verkondigt dat je wel homo mag zijn, maar niet mag praktiseren, verdient geen overheidssteun, vonden zij.

Dinsdag liet Bussemaker weten dat Hart van Homo's haar subsidie (135.000 euro over drie jaar) toch behoudt. Diens bestuursleden mogen dan celibatair leven, de stichting is zelf niet van plan om het celibaat te verkondigen, schreef de minister aan de Kamer. "Het alternatief is dat in orthodox-christelijke kring helemaal niet over dit onderwerp wordt gesproken."

De PvdA-fractie in de Kamer is het daar niet mee eens, bleek donderdagavond tijdens een debat. Bussemaker moet de steun alsnog onmiddellijk intrekken, eisten D66, VVD en PvdA. Die laatste sprak zich vorige maand nog niet uit over de subsidie, maar maakt daar nu dus wel een punt van.

"Dit is een heel principieel besluit, geen geldkwestie", stelde PvdA'er Keklik Yucel. "Gaan wij een organisatie subsidiëren die emancipatie tegenwerkt?" Ook de liberale partijen haalden fel uit. Hart van Homo's kan wel beweren dat ze niet expliciet een celibataire leefstijl gaat aanraden, maar alles wijst erop dat de stichting dat wel van plan is, menen zij.

Bussemaker vertelde de Kamer deze week al dat ze de subsidie niet in kán trekken. Als ze dat zou doen, kan de stichting in beroep gaan. "En dat kan ertoe leiden dat ik ze moet compenseren voor het onterecht stoppen met subsidie."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden