Bussemaker blijft bij plannen leenstelsel voor studenten

"De minister breekt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs af en dat is een schande."Beeld BELGA

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft haar plannen voor het nieuwe leenstelsel voor studenten maandag vrijwel ongewijzigd naar de Tweede Kamer gestuurd. Eind mei presenteerde ze haar voorstel al nadat er een politiek akkoord over was bereikt tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Het voorstel maakte direct veel kritiek los van de resterende oppositie en van studentenbonden.

Aanvankelijk zou ze het wetsvoorstel begin september naar de Tweede Kamer sturen, zodat de parlementaire behandeling ervan kon beginnen. Doordat een advies van de Raad van State op zich liet wachten, duurde het enkele weken langer. De minister gaat er van uit dat de herziening van de studiefinanciering volgens planning op 1 september 2015 kan ingaan.

Basisbeurs wordt een lening
Het nieuwe stelsel houdt in dat de basisbeurs verdwijnt voor studenten in het hoger onderwijs. Zij moeten deze beurs volledig gaan lenen en mogen die na hun studie terugbetalen in 35 jaar tijd in plaats van de huidige 15 jaar. De afbetaling heeft plaats als de betrokkene meer verdient dan het wettelijk minimum - de grens is nu bijstand - en zal maximaal 4 in plaats van de huidige 12 procent van het maandinkomen beslaan. De aanvullende beurs voor het hoger onderwijs, voor studenten met armere ouders, gaat met 100 euro omhoog naar 365 euro. Dit is een gift als de student binnen 10 jaar afstudeert. De basisbeurs voor mbo-studenten blijft wel overeind en bovendien krijgen zij ook onder de 18 jaar voortaan een ov-kaart waarmee ze gratis kunnen reizen.

Door de invoering van het studievoorschot verwacht Bussemaker jaarlijks een bedrag te besparen, oplopend tot 1 miljard euro. Dat geld wordt teruggestopt in het onderwijs zelf om de kwaliteit te verbeteren.
Het verzet tegen de stelselherziening is breed en fel. De oppositiepartijen en studentenbonden vrezen dat studenten afhaken doordat ze een veel hogere studieschuld opbouwen. Op 14 november hebben ze in Den Haag een demonstratie gepland tegen het voorstel.

Reacties
Voorzitter Tom Hoven van studentenvakbond LSVb vindt het positief te horen dat ook de Raad van State bezwaren heeft tegen het leenstelsel. "We zullen ons als LSVb blijven verzetten tegen de invoering van het leenstelsel."

Annelotte Lutterman, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), vindt dat de minister met haar plannen de toegankelijkheid van het hoger onderwijs afbreekt en noemt dat 'een schande'. "Scholieren van de generatie-Bussemaker zullen alleen naar de hogeschool of universiteit gaan als zij het kunnen betalen."

Ook CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog denkt dat het afschaffen van de basisbeurs leidt tot minder toegankelijk hoger onderwijs. Hij vreest dat 10.000 tot 20.000 minder studenten zich zullen inschrijven. "Uitwonende studenten zullen bij een gemiddelde studieduur van 5 jaar kunnen rekenen op een schuld van 32.000 euro. Dit betekent een 'leven lang lenen'. Het wetsvoorstel bevestigt onze vrees dat de middengroepen opnieuw snoeihard worden getroffen door dit kabinet. Die zijn weer de klos. De Raad van State onderschrijft deze zorgen. Wij hadden al principiële bezwaren tegen het schuldenstelsel. Nu blijkt ook dat de cijfers een rommeltje zijn. Dit wetsvoorstel is niets meer dan een ongedekte cheque die landt op de schouders van de middeninkomens", aldus Rog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden