Bush zet veto in tegen stamcelonderzoek

President Bush heeft voor het eerst in zijn ambtsperiode gebruikgemaakt van zijn vetorecht om een wet te torpederen die de financiering voor stamcelonderzoek verruimt.

De Amerikaanse Senaat nam dinsdagavond laat een wetsvoorstel aan waardoor de federale overheid meer geld kan vrijmaken voor dit onderzoek, dat in conservatieve kring zeer omstreden is. Van de honderd Senatoren stemden er 63 vóór en 37 tegen. Dat is net geen tweederde meerderheid. Alleen met zo’n meerderheid kan de Senaat het veto van de president ongedaan maken, op voorwaarde dat ook het Huis van Afgevaardigden dat doet.

Bush heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij tegen stamcelonderzoek is. Daarbij worden menselijke embryo’s – overgebleven na vruchtbaarheidsbehandelingen of speciaal gekweekt – verbruikt en dat is in zijn ogen moord. Laat gisteravond lichtte Bush in het Witte Huis zijn veto toe, in aanwezigheid van 18 families. Die ’adopteerden’ eerder een ’bevroren’ embryo – ongebruikt door de biologische ouders. De moeders droegen deze embryo’s vervolgens uit tot kinderen. De boodschap van Bush luidde dat uit ieder embryo een levend wezen kan groeien.

Volgens voorstanders biedt stamcel-onderzoek hoop voor mensen die aan ernstige ziekten lijden, zoals diabetes, de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Stamcelonderzoek, dat blijkens opinieonderzoek op brede steun van de Amerikanen kan rekenen, zou uiteindelijk kunnen leiden tot genezing.

De stemming in de Senaat volgde op een emotioneel debat. Voorstanders verwezen naar familieleden en vrienden die aan ernstige ziekten zijn gestorven, waarvoor via stamcelonderzoek remedies gevonden zouden kunnen worden. Maar tegenstanders volgden de argumentatie van Bush en spraken van moord.

De belangrijkste stemming in de Senaat, waar de Republikeinse partij van president Bush de meerderheid heeft, draaide om de vraag of de fondsen, die de federale overheid voor het onderzoek beschikbaar stelt, aan een plafond gebonden moeten blijven. De meeste senatoren zeiden hier nee op: 44 Democraten en 19 Republikeinen.

Bekende Amerikanen en invloedrijke groeperingen hebben zich in de discussie gemengd, zoals Nancy Reagan, de weduwe van president Ronald Reagan die twee jaar geleden aan alzheimer overleed. Ook de Christopher Reeve-stichting vroeg de Senaat vóór te stemmen – de verlamde acteur Reeve stierf in 2004.

Het wetsontwerp is al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Maar ook daar was geen tweederde meerderheid. Dat is belangrijk, want de wet schrijft voor dat een veto van de president alleen ongedaan gemaakt kan worden, als zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden het met een tweederde meerderheid overstemt. Maar het lijkt uitgesloten dat het daar bij een nieuwe stemming van komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden