Bush wil 400 miljard voor Defensie

(Novum/Ap) - De Amerikaanse president George Bush heeft maandag zijn begroting gepresenteerd. Bush verwacht dat de financiële plannen, ter waarde van 2,1 biljoen euro, economische groei en afdoende militaire bescherming garanderen. Voor het ministerie van defensie wil Bush 347,5 miljard euro uittrekken, plus een 'noodfonds' van 47,2 miljard.

De president doorliep met zijn kabinet de begroting, die hij op een laptop had staan. De begroting werd gelijktijdig in het congres geprojecteerd. Kabinet en parlement leerden zo van Bush' plannen om meer geld voor terrorismebestrijding van het leger vrij te maken en de tijdelijke belastingverlaging in stand te houden. "Dit is een solide begroting. Ze is innovatief omdat ze via internet in het Congres wordt gepresenteerd, maar ook gebalanceerd - of werkt in ieder geval naar een balans in 2012 toe", lichtte Bush toe.

De hoogste staatsuitgaven aller tijden worden deels betaald uit bezuinigingen op alle overheidsinstanties behalve nationale veiligheid. Op de zorgverzekeringen van armen en bejaarden (Medicaid en Medicare) moet 132 miljard euro worden bespaard.

Het begrotingstekort is met 276 miljard euro dit jaar en 274 miljard euro in 2009 nog net geen doorbreking van Bush' eigen record uit 2004, toen hij op de begroting 278,5 miljard euro tekort kwam.

Bush' laatste begroting zal inzet zijn van verbeten gevechten met de Democraten, die een meerderheid in het Congres hebben. "Grotere tekorten, grotere staatsschuld, meer belastingverlagingen, meer bezuinigingen op essentiële instellingen - alle handelsmerken van een Bush-begroting komen er in terug", zei Democraat John Spratt, voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden .

De digitale presentatie van de president zou alvast 3.000 papieren exemplaren besparen, zo was de gedachte van de president. Democraten zeiden te vermoeden dat Bush geen rode inkt meer over had. "De president volhardt in zijn falende beleid: geld uitgeven aan oorlogvoering terwijl we het niet hebben, meer belastingverlagingen die gunstig uitpakken voor de rijken en meer geld lenen van landen als China en Japan", zei Democraat Kent Conrad, voorzitter van de begrotingscommissie van de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden