Bush verdedigt voluit vrije markteconomie

In wat een van zijn laatste grote speeches als president van de Verenigde Staten moet zijn heeft George W. Bush gisteren een vurig pleidooi gehouden voor de vrije markteconomie. Hij deed dat niet in Washington maar op een plek niet ver van Wall Street, door velen overal ter wereld nu juist gezien als de plek waar veel onheil vandaan is gekomen.

Volgens Bush mag na enkele maanden crisis niet een hele historie van 60 jaar kapitalisme overboord worden gegooid. De crisis is niet ontstaan, althans volgens Bush, omdat de overheid zich te weinig met de markt bemoeide. Als voorbeeld haalde hij de beide hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac aan die opereerden onder wat altijd werd gezien als grote rugdekking van de Amerikaanse overheid. Beide instellingen brachten de wereldeconomie bijna naar de afgrond. Overigens kan dat voorbeeld opgevat worden als zelfkritiek. Bush werd in 2003 al voor het gevaar van die valse rugdekking gewaarschuwd, waardoor veel te grote risico’s werden genomen. Hij deed niets.

Bush verwees tevens naar Europa waar ondanks een sterkere regulering dan in de VS inmiddels ook een recessie is of zich in ieder geval aankondigt. Bush bezong, af en toe onder applaus, de zegeningen van de internationale handel. Singapore en Hongkong zijn door die vrijhandel oorden met welvaart. Datzelfde geldt voor grote delen van Azië zoals Zuid-Korea. Maar Bush had ook gesproken met vrouwen in Ghana die door vrijhandel geld verdienen met de verkoop van juwelen en kleding. De huidige crisis mag volgens Bush niet leiden tot minder vrijhandel of zelfs protectionisme. De crisis mag niet worden aangegrepen om de greep van de overheid op de economie te vergroten. Zie Cuba, aldus Bush, een land dat ooit welvarend was, maar nu vooral is aangewezen op suikerriet.

Interventie door de overheid is geen medicijn voor de crisis, zo hield Bush zijn gehoor in de Federal Hall in New York voor. Dat is tevens zijn belangrijkste boodschap voor de leiders van de G20 die hij vanavond op het Witte Huis ontvangt.

Aanpassingen zijn wel nodig om de vrije markt beter te laten werken. Zo moeten betere boekhoudregels de belangen van de aandeelhouders beschermen. Ingewikkelde en risicovolle financiële producten moeten minder vrij verhandeld worden en het IMF moet hervormd. Die instelling weerspiegelt volgens Bush de economische orde van het oprichtingsjaar 1944. Overigens zijn de VS nog altijd de belangrijkste aandeelhouder met vetorecht van het IMF.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden