Bush tot winnaar in Florida verklaard

Met een voorsprong van 537 stemmen in Florida op Al Gore heeft George W. Bush een voet over de drempel van het Witte Huis gezet. De kiesraad van Florida verklaarde Bush tot de winnaar in deze doorslaggevende staat.

Van onze correspondent

Daarmee is de verkiezingsstrijd geenszins beslist. Deze week moet onder andere het federale Hooggerechtshof in Washington nog uitspraak doen over de klacht van de Bush-campagne tegen het handmatig handtellen.

Minister van binnenlandse zaken van Florida Katherine Harris heeft de handgetelde stemmen in het district West Palm Beach niet geaccepteerd. Volgens die handtelling had Gore 180 stemmen ingelopen op Bush.

Joe Lieberman, Gore's vice-presidentskandidaat, zei dat Harris met die beslissing de rechten van de kiezers 'negeert'. Gore is niet van plan een nederlaag toe te erkennen. Hij zal vandaag tekst en uitleg aan het volk geven.

Bij het verstrijken van de tijdslimiet, gisteren om 23.00 uur, waren nog tienduizenden stemmen niet herteld. Het district West Palm Beach

Harris had eerder gisteravond een verzoek afgewezen van de kiesraad in Palm Beach County, om tot vanmiddag 15.00 uur door te mogen tellen. Daarna weigerde de minister opnieuw een verzoek in te willigen om tot 00.30 uur afgelopen nacht te mogen tellen.

Om 22.30 uur stopte Palm Beach met tellen om het tot dan behaalde resultaat niet in gevaar te brengen. Voor de zekerheid is de kiesraad daarna doorgegaan met tellen.

Juristen van Al Gore willen een bezwaarschrift indienen tegen de uitslag in Miami-Dade County. De Democraten betwisten ook de afhandeling in Palm Beach County en in Nassau County.

Ook het Bush-kamp gaat deze week nog naar de gewone rechter. Het wil dat in elf counties de stemmen van kiezers van buiten Florida zullen worden meegeteld, vooral militairen. Morgen moeten de juristen van zowel Bush als Gore hun argumenten indienen bij het hooggerechtshof in Washington DC, waar Bush het besluit om met de hand door te laten tellen aanvecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden