Bush stevent af op tweede termijn

George Bush lijkt af te stevenen op een tweede termijn in het Witte Huis. Volgens tv-stations NBC en Fox heeft de Amerikaanse president in de twee swing-states Florida en Ohio gewonnen.

In 2000 won Bush de verkiezingen in Florida; nu gaf vooral de noordelijke staat Ohio de doorslag. Met de 27 kiesmannen van Ohio stelde Bush eentiende van de benodigde 270 kiesmannen zeker. Volgens NBC en Fox staat Bush nu op 269 kiesmannen. Er zijn nog 62 kiesmannen te verdelen en Bush heeft er nog maar één nodig.

Kerry staat volgens ABC en NBC op 207. Volgens CNN heeft Kerry ook New Hampshire gewonnen, waarmee hij in de tussenstand op 211 zou komen.

De staten Nevada (5 kiesmannen), New Mexico (5), Iowa (7), Minnesota (10), Wisconsin (10), New Hampshire (4) en Michigan (17) liggen volgens de meeste tv-stations nog open.

redactie internet

Kerry loopt in op Bush door winst Californië

Democraat John Kerry heeft gewonnen in de staat Californië. Daarmee blijven de presidentsverkiezingen spannend. Na het inventariseren van de exit polls van een groot aantal staten leidt Bush met 209 kiesmannen; Kerry heeft er 199. Kandidaten hebben 270 kiesmannen nodig om te winnen.

Van de meeste staten zijn rond 5.00 uur een aantal resultaten bekend op basis van peilingen bij de uitgang van de stembureaus. De kiesmannen die de kandidaten krijgen toegewezen moeten uiteindelijk officieel voor de Democratische danwel de Republikeinse kandidaat kiezen. Californië is een belangrijke staat omdat het grote aantal inwoners zorgt voor een groot aantal (55) kiesmannen.

Zo'n 110 miljoen stemmen worden uitgebracht waarvan er nu zo'n 63 miljoen zijn geïnventariseerd. De opkomst is dit jaar de hoogste sinds de verkiezingsstrijd tussen John Kennedy en Richard Nixon in 1960. Het kan nog alle kanten op. Aan de westkust zijn de stembureaus in een aantal staten nog open.

Enige zwarte in Senaat gekozen

De Democraat Barack Obama is dinsdag als enige zwarte in de Amerikaanse Senaat gekozen. Obama (43) won in Illinois met gemak de strijd om de opvolging van de Republikein Peter Fitzgerald. De conservatieve standpunten van zijn tegenstander Alan Keyes ten aanzien van abortus en homoseksualiteit gingen zelfs sommige leden van diens eigen partij te ver.

Wonnen de Democraten een senaatszetel in Illinois, in Georgia verloren zij er één. De door het vertrek van Zell Miller vacante zetel ging naar de Republikein Johnny Isakson.

Bij de verkiezingen van dinsdag stonden 34 van de honderd senaatszetels op het spel, waarvan er nu negentien door Republikeinen worden bezet en vijftien door Democraten. In de huidige Senaat bezetten de Republikeinen 51 zetels, de Democraten hebben er 48 en kunnen vaak rekenen op de steun van de partijloze Jim Jeffords.

Door een combinatie van factoren hebben de Republikeinen aan vijftig zetels genoeg om de controle over de Senaat te krijgen, terwijl de Democraten er 51 nodig hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden