Bush stevent af op isolement inzake Irak

President Bush zal grote moeite hebben een escalatie van de Irak-oorlog te verkopen.

Ik zal de troepen niet terugtrekken uit Irak, zegt president Bush in het recente boek van journalist Bob Woodward. „Ook als alleen (first lady) Laura en Barney (hun hond) mij nog steunen.” Zover is het nog niet, maar Bush komt met zijn plannen om 20.000 extra soldaten naar Irak te sturen wel erg alleen te staan.

Het Witte Huis deed in de aanloop naar de Irak-rede van Bush, die vannacht op de Amerikaanse tv uitgezonden werd, of Bush goed geluisterd had naar de kiezers, die zijn partij vorig jaar november een opdoffer bezorgden.

„Een grote meerderheid van de Amerikanen is niet tevreden met de vooruitgang in Irak. President Bush zit in hun kamp.” Hij legt in zijn rede uit ’hoe hij de strategie bijstelt’. Zo simpel zat het, aldus een adviseur van het Witte Huis. Alsof de winnende Democraten niet vóór afbouw van de oorlog zijn, (maar van mening verschillen over hoe snel).

Ook een recente peiling laat zien dat een meerderheid van de Amerikanen tegen escalatie van de oorlog is. Zes van de tien vindt die niet meer de moeite van het vechten waard. En maar 17 procent ziet een troepenuitbreiding zitten.

Ook in Bush eigen partij overheerst de twijfel. Volgens Ed Rogers, topstrateeg, is „de grote angst dat de uitbreiding geen enkel verschil zal maken.” Dat kan de partij in 2008 opnieuw zetels kosten. Bush negeerde ook negatieve adviezen van zijn generaals in Irak en van de stafchef.

Naast Laura en Barney is er in de VS maar een kleine groep mensen vóór meer troepen. De Republikeinse senator John McCain is hun boegbeeld. Aan Democratische zijde steunt alleen Joe Lieberman hem.

Bush ontleent zijn plan vooral aan neoconservatieve denkers van het The American Enterprise Institute. Deze groep wist in 2003 Bush zover te krijgen de oorlog te beginnen. Hoewel hun aannames niet uitkwamen, vertrouwt hij hen opnieuw.

Hij lijkt daarmee bewust voor een isolement te kiezen en voor een confrontatie met de Democraten in het Congres. Waarom? Volgens mensen die Bush deze week spraken, weet hij zeker dat hij de situatie in Irak nog kan redden.

Oud-VN-ambassadeur Richard Holbrooke ziet dat anders: „Bush wil de oorlog winnen, of, aangezien dat niet meer kan, die doorschuiven naar zijn opvolger.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden