Bush rommelt volgens Democraten met budget

President Bush presenteert 'zijn strengste begroting ooit'. Volgens Democraten 'zijn meest misleidende begroting' ooit.

Het was oorlog, er was een recessie en hij moest herkozen zien te worden: de Amerikaanse president Bush had de afgelopen vier jaren redenen zat om het begrotingstekort tot een recordhoogte op te laten lopen. Ook als het Congres een wet optuigde met lekkers voor lobbyisten, zag Bush geen reden voor een veto. Dat alles is voorbij, bezweert hij.

De begroting voor 2006, die hij gisteren indiende, is zijn 'strengste' ooit. Nu praat Bush al jaren over de noodzaak zuinig aan te doen. Maar dit keer is het menens, zegt het Witte Huis.

Voor het eerst in jaren dalen de niet-militaire uitgaven met (bijna) één procent. Niet meer vertoond sinds de dagen van de zalig verklaarde Ronald Reagan.

Bush raakt in zijn begroting van 2,57 biljoen dollar (200 biljoen euro) aan heilige huisjes, zoals landbouwsubsidies. De prijsgaranties voor katoen, rijst en graan gaan omlaag en er moet een maximum komen voor de subsidie per boerenbedrijf. Dat treft de industriële agrarische bedrijven, die flink hebben gestort in de verkiezingskassen van Bush' zijn Republikeinse partij.

Impopulair, helemaal in oorlogstijd, is de korting op de medische zorg voor veteranen en die voor armen. 150 Initiatieven voor onderwijs of voor sociaal werk in de grote steden gaan uit de boeken. Het nationale spoorbedrijf Amtrak verliest zijn hele rijkstoelage.

De Democraten riepen direct 'schande'. Deze bezuinigingen zouden vooral de armen treffen. Maar vice-president Cheney ontkent: ,,We hebben de meest behoeftigen in de samenleving niet plots de rug toegekeerd.'' Bush snijdt dan wel in wat onderwijsprojecten, stelt hij, maar hij geeft ook meer uit aan beurzen voor arme studenten. Bush belooft verder alle arme counties een eigen medisch centrum. Aids-bestrijding, ontwikkelingshulp en defensie krijgen meer geld.

Er komt door de economische groei 6,1 procent meer aan belastingen binnen. Dat zorgt ervoor dat Bush goed op weg blijft het tekort in vier jaar te halveren, aldus het Witte Huis. Dat loopt dit jaar nog op tot 427 miljard dollar, een nieuw record. Maar volgend jaar zakt het tot 390 miljard.

Volgens de Democraten sjoemelt Bush als vanouds, door de kosten voor Irak en Afghanistan (zeker 75 miljard dollar) buiten de begroting te houden. Om over vier jaar te kunnen beweren dat hij het tekort gehalveerd heeft, hanteert Bush een absurd hoog opgeblazen raming als vertrekpunt. Dit is ,de meest onverantwoorde en misleidende begroting'', ooit zegt de Democatische senaatsvoorman Harvey Reid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden