Bush prijst vredeskoers Seoul

AMSTERDAM - De Zuid-Koreaanse president, Kim Dae-jung, heeft in Washington de zegen gekregen van de Amerikaanse president George W. Bush voor zijn 'zonneschijnpolitiek' jegens het communistische Noord-Korea. Maar terwijl Bush de Nobelprijswinnaar met één hand lovend op de schouder klopte, maakte hij met de andere een vuist naar Noord-Korea: dat is een vijand.

Bush prees woensdag Kim als een 'realist', een 'leider met visie', die zich niet in de luren laat leggen door Noord-Korea. Bush: ,,Hij weet precies wat voor lui dat zijn. Hij maakt zich geen illusies.''

Die lof kan Kim goed gebruiken. In eigen land staat hij onder druk van de oppositie, die aanvoert dat alle vriendelijkheid jegens Noord-Korea niets heeft opgeleverd. Kim en de zijnen vrezen dat Bush' nieuwe regering de zonneschijnpolitiek -enthousiast toegejuicht door Bush' voorganger Clinton- de nek wil omdraaien. Een hardere beleidslijn zou Noord-Korea, dat Zuid-Korea ziet als vazal van de VS, weer terugjagen in zijn schulp.

Alle complimenten ten spijt, de toon in Washington is wel veranderd. Anders dan Clinton (die vorig jaar overwoog Noord-Korea te bezoeken), noemt Bush de communistische staat weer onbekommerd een 'schurkenstaat'. Minister van buitenlandse zaken Colin Powell benadrukte na een gesprek met Kim dat het zwaarbewapende Noord-Korea een 'bedreiging' vormt. En Bush verklaarde zich 'sceptisch' over Kim Jong-il, Noord-Korea's leider, en de kans om afspraken te maken met diens 'geheimzinnige' land.

Noord-Korea vormt een belangrijke reden voor Bush om haast te maken met de ontwikkeling van een ruimteschild tegen raketten. Zuid-Korea heeft bedankt voor deelname aan dit project, uit angst de noorderburen op de kast te jagen. Maar Taiwan en Japan, dat al eens een Noord-Koreaanse raket over zich heen kreeg en meedoet aan het technologisch onderzoek, zouden er wel van willen profiteren.

Volgens sommige experts is Noord-Korea slechts een excuus voor het ruimteschild. De echte bedreiging waartegen dat schild de VS en zijn bondgenoten moet beschermen komt uit China. Peking droomt immers hardop over 'herovering' van het 'opstandige' Taiwan, en kondigde deze week de grootste stijging ooit van zijn defensiebudget aan: 18 procent. Maar de VS, aldus deze theorie, wijzen liever de beschuldigende vinger naar het geïsoleerde Noord-Korea dan naar China.

Als de theorie klopt, dan wil Washington Kim kennelijk toch (nog) niet hinderen in zijn 'zachte' aanpak. Die moet resulteren in een bezoek, deze lente, van de Noord-Koreaanse leider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden