Bush praat over Iran en opwarming tijdens top EU-VS

(Novum/Ap) - De Verenigde Staten en Europa moeten samenwerken om Iran ervan te weerhouden een atoomwapen te ontwikkelen. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush dinsdag gezegd op de laatste top tussen de VS en de EU van zijn presidentschap. De nucleaire dreiging van Iran is een gevaar voor de wereldvrede, zei Bush op een persconferentie in Slovenië, de huidige EU-voorzitter.

Bush en verschillende Europese leiders zijn bereid Iran verdere economische sancties op te leggen zolang niet duidelijk blijkt dat het ophoudt met de ontwikkeling van kernwapens. Iran heeft nog steeds een programma voor het verrijken van uranium, ondanks drie sanctierondes van de VN-Veiligheidsraad. Het land benadrukt dat het programma alleen vreedzame doeleinden als kernenergie dient.

De VS heeft al enige tijd onenigheid met zijn bondgenoten over de maatregelen waarmee opwarming van de aarde moet worden tegengegaan, maar Bush zei dat een overeenkomst tijdens presidentschap, dat afloopt in januari, nog mogelijk is. Geen enkele overeenkomst kan echter effectief zijn zonder de medewerking van China en India, zei Bush. De VS is het niet eens met veel andere landen dat zo'n overeenkomst een verplichte reductie in uitstoot van broeikasgassen moet bevatten. De Sloveense premier Janez Jansa benadrukte nog eens dat de meest ontwikkelde landen het voortouw moeten nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden