'Bush moet niet te veel beloven'

Christopher Preble (37) is historicus, oorlogsveteraan en sinds twee jaar directeur buitenlands beleid van het liberale Cato Institute in Washington.

Gaat u naar de inauguratie?

,,Nee. Ik ben naar die van zijn vader geweest. Die had ik enthousiast gesteund, ik was blij dat hij was gekozen, het was een feestelijke dag. Op George W. Bush heb ik in 2000 nog wel gestemd, en ook campagne gevoerd, maar nu niet.

Zijn veiligheidsbeleid heeft de Verenigde Staten in de verkeerde richting gebracht. Het is er minder veilig door geworden.

Wat was er fout aan?

,,Dat het aan de wereld wilde dicteren hoe die eruit zou moeten zien. En dat de rest van de wereld dat allemaal wel goed zou vinden.''

Het Cato Institute staat meestal in het rijtje ideologische steunpilaren van de regering-Bush...

,,Ten onrechte, wij zijn liberaal in de Europese betekenis van het woord. We zijn voor individuele vrijheden en een kleine overheid. Bush heeft goede dingen gedaan, maar hij heeft de federale begroting enorm in omvang laten toenemen. Deze oorlogsinspanning houdt zelfs een gigantische economie als de Amerikaanse niet vol.

Met wat voor gevoel gaat u dan naar de inauguratie kijken?

,,Met hoop. Dat de president de beperkingen inziet van zijn macht. Het is in het belang van de wereld dat Europa, Zuid-Korea, Japan zelf voor hun verdediging zorgen, en evengoed bijdragen aan humanitaire hulp. Laat de VS een symbool zijn van politieke vrijheid, van vrije markten, maar ze niet afdwingen.

Zal hij die nederigheid wel op tijd leren?

,,De feiten zullen het hem leren. De hoeveelheid geld en manschappen om de Bush-doctrine uit te voeren is beperkt. De politieke wil bij de Amerikanen ook.

Moet hij nog voor andere gevaren gewaarschuwd worden?

,,Ja, zijn buitenlandse beleidsteam moet geen onrealistische verwachtingen wekken. Er leven honderden miljoenen mensen onder ondemocratische regimes. Als die de uitspraken van de president serieus nemen, verwachten ze dat wij ze komen bevrijden. En als we dat niet komen doen, omdat we dat niet kunnen, zullen ze ons dat kwalijk nemen.''

Zijn die ideeën gegroeid toen u Koeweit bevrijdde in de eerste Golfoorlog, aan boord van de USS Ticonderoga?

,,We brachten daar niet de democratie: we schopten Saddam Hoessein uit een land dat hij bezet had. We bevrijdden een monarchie zodat die weer een monarchie kon zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden