Bush maakt minder fouten dan zijn tegenstanders dachten

Geen van de buitenlandse weekbladen kan om de triomf van de Amerikaanse Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen heen, vorige week. Het Amerikaanse Newsweek belooft op de omslag een analyse van wat de zege betekent voor Bush en de wereld. Daarvan is binnenin echter weinig terug te vinden. Wel staat het blad uitgebreid stil bij de goede campagnestrategie van de Grand Old Party.

Volgens Newsweek lag aan de zege een uitgekiende planning ten grondslag. Bush & Co besloten al in augustus de kwestie-Irak zo lang mogelijk op tafel te houden. Ook werd gekozen voor de koninklijke weg: Bush won eerst de steun van het Congres voor zijn Irak-beleid. Hij voegde zich daarmee naar de eis van de Democraten, die zich te laat realiseerden dat ze zich in eigen voet hadden geschoten.

In de kwestie van de wet op de binnenlandse veiligheid ging Bush in september handig met dit Democratische stokpaardje aan de haal. Hij slaagde er nota bene ook nog in enkele Democraten af te schilderen als politici die meer oog hebben voor andere belangen dan het veiligheidsbelang van de Amerikanen. De rechtlijnige Bush is opnieuw onderschat, schrijft Newsweek, en maakt minder fouten dan zijn tegenstanders dachten.

Ook The Economist constateert dat veel van Bush' critici hun kritiek nu inslikken. Maar de weg naar herverkiezing in 2004 is nog hobbelig, schrijft het Britse blad. Echter, dankzij de Republikeinse meerderheid in het Congres ,,heeft Bush zijn lot in eigen hand''.

Onder de titel 'Wie zijn we en wat denken we' poogt het Duitse Die Zeit de gemoedstoestand van de landgenoten bloot te leggen. Het blad hield daartoe afgelopen zomer een representatieve enquete. Wat blijkt? De Duitsers voelen zich gestrest en eenzaam. De frustratie over de economie zit diep: 66 procent beoordeelt die als 'slecht tot zeer slecht'. Bijna driekwart ervaart het als moeilijk echte vrienden te vinden. Ook vindt ruim de helft van de Duitsers dat er te veel buitenlanders in hun land wonen. Moskeeën zijn een teken dat de islam bezig is zijn macht te vergroten, meent 53 procent. De onderzoekers constateren dat zo'n 20 procent van de bevolking zich zou kunnen laten mobiliseren door een rechtse populistische politicus, als er een aansprekende figuur zou opstaan.

De Duitse Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD) ziet desgevraagd parallellen met omliggende landen. Volgens hem leven we in een tijd van dramatische en revolutionaire veranderingen, die bij veel mensen een gevoel van diepe onzekerheid opwekken. Thierse zoekt de oplossing in het versterken van sociale en morele netwerken als familiebanden en kerk.

Terwijl het Duitse Der Spiegel maar liefst 160 pagina's besteedt aan het overlijden van 'journalist van de eeuw' en oprichter van het blad Rudolf Augstein, komt de Amerikaanse tegenhanger Time -dat in 1947 nog model stond voor Der Spiegel- met een omslagverhaal van heel andere orde. Dankzij gecombineerde digitale scantechnieken kunnen sinds kort haarscherpe foto's gemaakt worden van menselijke embryo's. Het levert prachtige en zeer gedetailleerde plaatjes op van de groei van de ongeboren mens. Time blijft verder steken in een nogal mager portretje van de winnaar van de Turkse verkiezingen Tayyip Erdogan.

Concurrent Newsweek pakt over dit onderwerp wel flink uit. Onder de kop 'Na de aardbeving' betoogt het blad dat het goed is voor Turkije dat een islamitische regering het roer overneemt. Het zou zelfs een bijzonder land kunnen worden. ,,Een model van een moderne, democratische en welvarende, islamitische staat. Wat een revolutie zou dat zijn voor de rest van de islamitische wereld'', meent Newsweek. The Economist is het daar mee eens. ,,Laten de seculiere krachten -bovenal het leger- hun die dat niet zijn de kans geven te bewijzen dat islam en democratie naast elkaar kunnen bestaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden