Bush maakt geen vrienden met 'Joden voor Jezus'-evenement

Beeld afp

Amerikaanse Joden spreken er schande van: George W. Bush werft donderdagavond fondsen bij een organisatie die Joden bekeert tot het christendom.

Het Messianic Jewish Bible Institute, dat vanavond een fundraiser organiseert in Dallas, fungeert sinds twee decennia als de spreekbuis van zogeheten messiasbelijdende joden. De organisatie is omstreden. Messiasbelijders krijgen regelmatig te horen dat hun geloof in Jezus als messias niet te verenigen is met joodse theologie. Veel Joden noemen hen verkapte christenen.

Die laatste aantijging is niet helemaal uit de lucht gegrepen: het instituut stelt in zijn missiedocument dat het christenen wil leren hoe ze bij 'Joden jaloezie kunnen opwekken' en uiteindelijk 'sommigen van hen te redden'. Een van de grootste joodse lobbyorganisaties, de Anti Defamation League, is 'teleurgesteld' en enkele prominente rabbijnen namen de afgelopen week nadrukkelijk afstand van de ex-president.

'Dit is net zo raar als Christenen voor Mohammed'
'Het meest ergerlijke aan de organisatie waar Bush gaat spreken', schreef de invloedrijke rabbijn David Wolpe eerder deze week, 'is dat 'Joden voor Jezus' net zo onzinnig is als 'Christenen voor Mohammed'. 'Een Jood die Jezus accepteert, snijdt zichzelf af van de joodse geloofsgemeenschap. Zo gaat het al 2000 jaar.'

De onrust is pijnlijk voor Bush, wiens achterban voor een belangrijk deel bestaat uit joodse organisaties. Doorgaans ligt de nadruk op de thema's waarover ze het eens zijn, zoals de steun voor Israël en de scepsis tegenover veel Arabische regimes.

Ex-president raakt een open zenuw
Bush' toespraak is in Joodse kringen het gesprek van de dag, vertelt Tevi Troy aan CNN. 'Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld ben.' Troy was tijdens Bush' regeertermijn een soort staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

Joden hebben volgens hem 'goede historische redenen' om zich ongemakkelijk te voelen bij organisaties als het Messianic Jewish Bible Institute. 'Dit gaat terug op de tijd dat kerk en staat nog vervlochten waren en verplichte bekering nog een serieus probleem was.'

De organisatie heeft de verwijzing naar Bush inmiddels van haar site gehaald, maar een anonieme bron 'dichtbij Bush' bevestigt aan CNN dat zijn spreekbeurt gewoon doorgaat. Over theologie zal volgens de bron weinig gesproken worden. De ex-president zou 'allerlei onderwerpen' gaan aansnijden, van zijn vaderlandsliefde tot godsdienstvrijheid.

 
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld ben. Dit gaat terug op de tijd dat kerk en staat vervlochten waren en verplichte bekering nog een serieus probleem was
Tevi Troy, die tijdens Bush' regeerperiode een ministerie leidde
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden