Bush: herstel van schade Katrina zal jaren duren

(Novum/AP) - Het herstel van de schade die de orkaan Katrina in het zuiden van de Verenigde Staten heeft veroorzaakt, zal waarschijnlijk enkele jaren duren. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush woensdag gezegd. Economen waarschuwen voor een negatief effect die de storm op de Amerikaanse economie zal hebben.

Ondertussen doen over het aantal slachtoffers dat vooral in New Orleans is gevallen wilde geruchten de ronde. Volgens de burgemeester van de stad, Ray Nagin, gaat het mogelijk om enkele duizenden mensen. Bush heeft een groot aantal federale hulpagentschappen opdracht gegeven al het mogelijke te doen om de slachtoffers van Katrina bij te staan en heeft zijn vakantie afgebroken. Verwacht wordt dat hij de komende dagen een bezoek zal brengen aan het rampgebied.

Nadat Katrina over het zuiden van de Verenigde Staten was getrokken en er stralend weer was aangebroken, is de noodsituatie in de staten Louisiana, Mississippi en Alabama alleen nog maar erger geworden. Het kan volgens Nagin nog maanden duren voordat New Orleans weer bewoonbaar is. Volgens een generaal van de genie van het Amerikaanse leger zal het in ieder geval nog een maand duren voordat de stad weer droog is.

New Orleans, dat aanvankelijk gespaard bleef voor de ergst mogelijke gevolgen van de orkaan, liep dinsdag alsnog onder water toen twee rivierdijken het begaven. Naar schatting 80 procent van de stad - die onder de zeespiegel ligt - kwam blank te staan. Op een enkele plaats stond het water zes meter hoog.

In Harrison County in Mississippi, waar het zwaar getroffen Biloxi en Gulfport toe behoren, werden minstens honderd doden gemeld en de autoriteiten zeiden te vrezen voor veel meer slachtoffers. Gouverneur Haley Barbour van Mississippi zei na een helikoptervlucht boven het getroffen gebied dat het geen kwestie is van beschadigde huizen. "Ze zijn er gewoon niet ... Ik kan alleen maar bedenken dat dit is hoe Hiroshima er zestig jaar geleden uit moet hebben gezien."

De ravage die Katrina in Alabama heeft aangericht werd ook pas in de loop van woensdag duidelijk. De schade leek op sommige plaatsen erger dan na de verwoestende orkaan Ivan.

De Amerikaanse marine is met vier schepen naar het rampgebied afgereisd om drinkwater af te leveren en andere noodhulp te bieden. In New Orleans is geen schoon drinkwater beschikbaar en het zal nog weken duren voordat het elektriciteitsnet is hersteld. De belangrijkste snelweg die vanuit het oosten toegang biedt tot New Orleans, de Interstate 10, is zwaar beschadigd.

Gouverneur Blanco zei dat de omstandigheden in het Superdome-stadion, waar ongeveer twintigduizend bewoners mensen opvang hebben gekregen onhoudbaar zijn geworden worden. de autoriteiten zijn inmiddels begonnen met de evacuatie van de 25 duizend schuilende mensen die door het natuurgeweld zijn getroffen naar de Astrodome in Houston in Texas.

De olieprijzen stegen woensdag tijdelijk tot boven de 70 dollar per vat. De schade die Katrina in het gebied heeft aangericht heeft grote gevolgen voor de oliewinning en de levering van ruwe olie aan die raffinaderijen die niet verwoest zijn. Waarschijnlijk kunnen er als gevolg van de schade die de orkaan aanrichtte dertig miljoen vaten olie minder geproduceerd worden. Om de nood te lenigen heeft de Amerikaanse minister van energie, Samuel Bodman, woensdag aangekondigd dat de VS hun noodvoorraad van zevenhonderd miljoen vaten olie zullen aanspreken om een aantal nog functionerende raffinaderijen van olie te voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden