Bush 'gelooft nog' in Palestijnse staat dit jaar

(Novum/Ap) - De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag gezegd dat hij nog steeds vast van plan is voor het eind van het jaar een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord voor elkaar te krijgen. Een van de redenen dat hij de Palestijnse president Mahmoud Abbas daar in een gesprek van verzekerde is, zo zei hij, dat zijn 'hart breekt' bij het zien van het lijden van de Palestijnse bevolking.

Bush sprak zaterdag bijna een uur met Abbas in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik. Nadat zij voor de pers waren verschenen gingen de twee leiders -hand in hand- weer naar binnen om samen te dineren.

Met zijn emotionele uitlating probeerde Bush de indruk in de Arabische wereld weg te nemen dat hij veel meer oog heeft voor de Israëlische belangen dan die van de Palestijnen. Afgelopen week was Bush twee dagen in Israël ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van die staat. In een rede die hij donderdag in het Israëlische parlement hield overlaadde hij Israël met lof en legde hij grote nadruk op het recht van het land zich te verdedigen. Hij noemde geen concrete stappen die Israël zou moeten zetten om een Palestijnse staat mogelijk te maken. Hij zweeg over het lot van de Palestijnen en bracht ook geen bezoek aan de Palestijnse gebieden.

"Bush wil niets anders dan Israël zoet houden", schreef de uitgever van de Egyptische krant Al-Ahram zaterdag bij de komst van Bush naar Egypte. Al-Gomhouria, een andere Egyptische krant, beschreef Bush op zijn voorpagina als 'een mislukte president die niet meer aflevert dan een waardeloze toespraak'.

In Saudi-Arabië, waar Bush vrijdag een kort bezoek aflegde, waren soortgelijke reacties te horen. "We zijn ons allemaal bewust van de speciale relatie tussen Israël en de VS en de politieke dimensies daarvan", zei de Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal. "Het is echter ook belangrijk om de legitieme en politieke rechten van het Palestijnse volk te bevestigen."

Bush had gehoopt dat het Saudische regime bereid zou zijn de olieproductie te verhogen om de problemen van de stijgende olieprijzen in de VS en andere westerse landen te verlichten. Maar olieminister Ali al-Naimi zei vrijdag geen reden te zien verder te gaan dan een eerder deze week afgekondigde, zeer bescheiden productieverhoging. "Het is iets, maar het lost onze problemen niet op, zei Bush, die zich echter onthield van scherpe kritiek op Saudi-Arabië.

Na aankomst in Sharm el-Sheik sprak Bush eerst met de Egyptische president Hosni Mubarak. Hij zei dat hij zondag in een redevoering in Egypte duidelijk zal maken dat hij nog steeds gelooft tijdens zijn presidentschap de opzet voor een Palestijnse staat te kunnen bereiken. Hij zei ook te hebben gesproken over de recente gebeurtenissen in Libanon. Hezbollah lokte daar gewelddadige confrontaties uit waarbij 65 doden vielen, nadat de regering-Saniora de radicale sjiitische oppositiebeweging een aantal beperkingen had opgelegd. De maatregelen werden teruggedraaid en de Libanese partijen hielden zaterdag besprekingen in Qatar om de crisis te boven te komen.

De VS en veel landen in het Midden-Oosten denken dat het sjiitische Iran via Hezbollah probeert zijn invloed in het gebied te vergroten. Bush zei dat hij en Abbas het eens waren in hun zorg over 'radicale elementen' die de regering van Saniora 'ondermijnen'.

Volgens een woordvoerster van Bush riep de president in een persoonlijk onderhoud met Mubarak ook op tot vrijlating van politieke gevangenen, met name oppositieleider Ayman Nour, die in 2005 aan de presidentsverkiezingen deelnam en later werd veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, maar volgens zijn aanhangers om politieke redenen.

Bush sprak in Sharm el-Sheik ook met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden