Bush gaat VS spirit teruggeven

Ja, zei van de week een Republikeinse voorstander van het recht op abortus, het nieuwe partijprogramma wijst nog steeds onverkort af waar we voor staan, maar... het had erger gekund. Ja, beaamde een vertegenwoordiger van de kleine groep homo's en lesbo's in de partij, er is ons geen enkele handreiking gedaan op het punt van gelijkberechtiging, maar... we gaan de goeie kant op. ,,Onze achterban moet zich in de strijd gaan mengen'', stelt dominee Jerry Falwell, boegbeeld van de relirechtse vleugel van de partij.

Je mond houden en deze man helpen winnen. Dat is het motto van de Republikeinse partij en de conventie, die afgelopen nacht in Philadelphia met een minutenlange bejubeling van gouverneur George Bush is afgesloten. Alle 2066 afgevaardigden, alle partijactivisten, alle bestuurders, alle leden van het Congres hebben de komende honderd dagen maar één doel: 'deze man' -George

W. Bush- moet de opvolger worden van de verfoeide Bill Clinton, en niet Al Gore. Daaraan is alles ondergeschikt gemaakt in het First Union Center. Geen dissidentie in de eigen gelederen, het gulden midden, beter gezegd het warme, menselijke, mededogende midden, is de weg die naar het Witte Huis leidt en Bush is de 'jonge' Mozes die hen daarheen voert. Acht jaar geleden voelde president George Bush de hete adem in de nek van een rebelse rechtse, dogmatische en intolerante conventie in zijn nek en vier jaar geleden geloofde alleen de superoptimisten dat de bejaarde en weinig aansprekende Bob Dole kon winnen van Clinton, die de bloeiende economie aan zijn zijde had. Maar dit keer -de conventie en de partij weten het zeker- is het Witte Huis binnen handbereik. Dat betekent: een blij congres dat er met een mengeling van fanatisme en enthousiasme tegenaan gaat. Philadelphia is dan ook een week van peptalk geweest, waar Republikeins staat voor goed, beter, best.

En voor een partij die vooral een positieve boodschap weet te brengen. Dat was de kern van de toespraak die Dick Cheney gisternacht hield. 'We' gaan het beter doen dan de Democraten. ,,We zijn wat uitgekeken op het automatische piloot-werk van Clinton en Gore. Het roer is om. Het wordt tijd dat ze opstappen.'' Maar zelfs de kritiek op de andere partij blijft mild.

En vlak voor hij de afgelopen nacht zijn slotrede hield was het duidelijk dat Bush dezelfde toon zou aanslaan: die van de bedachtzame bestuurder, niet die van de straatvechter. ,,Ik zal vanuit mijn hart praten. Ik ga het land weer spirit geven.'' Het was de langste speech van de conventie, met de nadruk op spijt over wat niet is bereikt, en zónder kritiek op wat is gebeurd. En als rode draad: herstellen wat is beschadigd.

VERVOLG OP PAGINA 5

Colin Powell klonk als enige spreker presidentieel

VERVOLG VAN PAGINA 1

Natuurlijk is er de afgelopen week gepleit voor minder belastingen, het troetelkind van de Republikeinen en het middelpunt van de meest beschonden verkiezingsbeloften. Bush zal dan ook nooit de woorden van zijn vader herhalen: 'Read my lips, no new taxes!'. De nadruk lag echter op het onderwijs, op betere leefomstandigheden voor het gezin, op versterking van het militaire apparaat. Gaat het steeds slechter met het onderwijs in Amerika? Een videofilm liet zien hoe goed de kwaliteit is op de Cornerstone-scholen in Detroit. En Laura Bush hield haar eerste grote toespraak maandagavond tegen de achtergrond van een klasje uit Houston dat stond voor goede educatie. De ene na de andere spreker heeft een 'positieve' bijdrage geleverd. Waarbij aan de gedelegeerden 'gelukkig' niet werd gevraagd of ze als samenleving ook bereid waren voor de kosten op te draaien.

Nu er alle aanwijzingen zijn dat de verkiezingen van dit najaar een 'close race' worden hebben de Republikeinen ervoor gezorgd dat minderheden aan hun trekken komen. Voor de camera althans. Er zijn nog nooit zoveel Spaanstalige achternamen aangekondigd: Hector Barreto, Everett Alvarez, Mike Rantilla. Neefje George P.Bush heeft de helft van zijn toespraak in het Spaans uitgesproken. Wil Bush winnen dan zal hij meer latino-stemmen moeten veroveren op Al Gore, want die bevolkingsgroep stemt -ondanks zijn traditionele normen en waarden- in grote meerderheid Democratisch.

Van nog grotere symbolische waarde is misschien wel de prominente plaats die Bush heeft ingeruimd voor zwarte Republikeinen. Ook binnen die bevolkingsgroep is nog heel wat sympathie en vooral vertrouwen te winnen. Condoleeza Rice, een zwarte hoogleraar uit Californie, wier wortels in het diepe zuiden (Alabama) steken, is nu Bushs veiligheidsadviseur en zij krijgt een hoge post in zijn kabinet. Maar hét boegbeeld is Colin Powell. Hij hield de Republikeinen begin deze week een spiegel voor waar ze niet graag inkijken: die van de dubbele moraal. De Republikeinen willen zwarte kinderen bepaalde voorrechten ontnemen, maar tonen zich gewillig het grote geld, het bedrijfsleven en de belangengroeperingen -ook in Philadelphia alom vertegenwoordig- voorrechten te geven.

Powell reikte met zijn rede over de grenzen van het partijbelang heen en klonk als enige van alle sprekers 'presidentieel'. Bush wil ook zo zijn. Zijn grote uitdaging is na de euforie van de conventie in Philadelphia de sceptische kiezers ervan te overtuigen dat hij en zijn partij meer in huis hebben dan de retoriek van het 'conservatisme met compassie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden