Bush en McCain gooien met modder in South Carolina

De Republikeinse presidentskandidaten George W. Bush en John McCain zijn in een nek-aan-nek race verwikkeld in de voorverkiezing van South Carolina. Na McCains overwinning in New Hampshire, begin deze maand, is Bush, eens de gedoodverfde presidentskandidaat, niet meer zeker van een overwinning. Met de voorverkiezingen in Arizona en Michigan van aankomende dinsdag in het vooruitzicht is het van groot belang voor hem een goed resultaat te halen.

Koen de Vries

In de laatste peiling van CNN zou Bush 52 procent van de stemmen krijgen en McCain 40. Een andere peiling hield het eerder deze week op 43 procent voor Bush tegen 42 voor McCain. In januari stond Bush nog op een ruime voorsprong. Alan Keyes, de derde kandidaat, zou op 4 procent kunnen rekenen.

Bush heeft zich gerealiseerd dat hij moet vechten voor elke stem. Hij wordt gesteund door de Republikeinse partijmachine en heeft de traditionele, conservatief christelijke Republikeinen grotendeels achter zich staan. Fanatieke pro-life groepen en de Christian Coalition van Pat Robertson steunen Bush met televisie- en radiospotjes.

Maar de 'morele meerderheid' die in het verleden Ronald Reagan op het juiste moment een duw in de rug gaf, begint scheurtjes te vertonen. En dus opende Bush zijn campagne op de oerconservatieve Bob Jones Universiteit. Relaties tussen blanken en zwarten zijn op deze school verboden en in het verleden heeft het bestuur Bush senior herhaaldelijk afgebrand. Maar de zoon van de oud-president heeft de stemmen nu eenmaal hard nodig, zeker omdat verwacht wordt dat veel onafhankelijke kiezers op McCain zullen stemmen.

McCain doet het goed bij veteranen en zelfs bij Democraten, die in de voorverkiezing op McCain zullen stemmen om Bush te verzwakken. Bij de presidentsverkiezingen in november maakt de kandidaat van de Democraten, Al Gore (of diens tegenstrever Bill Bradley, maar dat is niet waarschijnlijk), dan meer kans. Omdat het een open voorverkiezing is, mogen ook Democraten en onafhankelijken hun stem op een Republikein uitbrengen. Ze kunnen dan niet stemmen in de Democratische voorverkiezing van 7 maart.

Beide kandidaten hebben het afgelopen week hard om hard gespeeld. Bush heeft zijn focus op belastingverlaging en 'meelevend conservatisme' wat opgefrist door goed naar McCains populaire status van hervormer te kijken. McCain pakte Bush terug door hem met Bill Clinton te vergelijken. Maar McCain speelt vooral de geslagen hond, in reactie op Bush' negatieve campagne wil hij vanaf nu alleen nog maar positief campagne voeren.

En dan is er de controversiële kwestie van de confederale vlag die op het regeringsgebouw van South Carolina staat. Die vlag stamt uit de Amerikaanse Burgeroorlog en is voor velen een symbool van slavernij en racisme. Anderen zien het als erfgoed uit een roemrijke geschiedenis. Bush en McCain hebben er omheen gedraaid door te zeggen dat het een zaak is voor South Carolina zelf.

In een televisiedebat afgelopen dinsdag op CNN, waarbij ook Alan Keyes aanwezig was, vlogen Bush en McCain elkaar flink in de haren. Niet zozeer over politieke issues maar vooral over de campagnetactieken. ,,Het deed echt pijn, George'', zei McCain over de aanval op zijn veteranenstatus. McCain bracht ruim vijf jaar door in een Noordvietnamese gevangenis. Bush weigerde zijn verontschuldigingen aan te bieden en zei dat een medewerker van McCain zich neerbuigend had uitgelaten over de Christian Coalition.

Alan Keyes, met zijn oerconservatieve anti-abortus standpunten, bleef buiten het moddergevecht tussen Bush en McCain, en kwam zo nog het best uit het debat. Maar zoals een commentator schreef: Je begint aan je gezond verstand te twijfelen als Alan Keyes iets verstandigs zegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden