Bush en Congres maken snel eind aan spoorstaking in VS

WASHINGTON (AP) - Het Amerikaanse Congres heeft donderdagavond een wet aangenomen om een einde te maken aan een twee dagen oude landelijke spoorwegstaking die de economie bedreigde.

President Bush zette binnen een uur zijn handtekening onder de wet en prees het Congres voor de snelle actie.

In beide kamers van de volksvertegenwoordiging bleek ruime steun te vinden voor een afkoelingsperiode van 35 dagen voor de spoorwegindustrie en arbitrage om het conflict tussen spoorwegmaatschappijen en vakbonden over loon en arbeidsomstandigheden op te lossen. De maatregel werd in het Huis van Afgevaardigden aangenomen met 248 stemmen voor en 140 tegen; de Senaat keurde de maatregel goed met 87 stemmen tegen 6.

Passagiersvervoerder Amtrak zei dat de dienst tussen Washington en Boston gisteren weer normaal zou verlopen. De goederenvervoersbedrijven verwachtten dat hun treinenloop binnen 48 uur volledig hersteld zou zijn. De spoorwegen zijn in de Verenigde Staten met name van belang voor het goederenvervoer.

De staking begon dinsdag middernacht toen de machinistenbond een actie begon tegen een regionale vervoerder en de rest van de goederenvervoerders reageerden met een landelijke uitsluiting van personeel.

De vakbonden zijn tegen het ingrijpen van de overheid om een afkoelingsperiode en arbitrage in te stellen. De arbitrage "straft de werknemers door hun het recht om te staken te ontnemen en beloont de vervoersbedrijven voor hun onverantwoordelijke actie om alles stil te leggen" , aldus een verklaring van de vakbonden.

Fabrieken sluiten

Zowel de regering als het bedrijfsleven had gewaarschuwd voor ernstige economische gevolgen als de staking in het weekeinde zou voortduren. De autofabrieken General Motors en Chrysler hadden gezegd de produktie te moeten verminderen en fabrieken te sluiten omdat er geen aanvoer was van onderdelen en geen afvoer van produkten. Landbouworganisaties hadden eveneens de noodklok geluid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden