Bush bij VN-top: Ik wil vrede

De Amerikaanse president Bush heeft moslims in het Midden-Oosten verzekerd dat de VS geen oorlog voeren tegen de islam.

Bush richtte zich gisteren in een rede tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York direct tot het de volkeren in het Midden- en Nabije Oosten. „Wij willen vrede’’, zo verzekerde hij. Extremisten verspreidden valse propaganda „dat het Westen verwikkeld is in een oorlog tegen de islam’’.

„Wij respecteren de islam’’, benadrukte Bush. „Maar we zullen ons volk beschermen tegen degenen die de islam verdraaien om dood en verderf te zaaien.’’ Hij ontvouwde meteen zijn visie voor een democratisch Midden-Oosten.

Hij noemde verkiezingen in onder meer Koeweit, Afghanistan en Irak als bewijs dat „die glanzende (democratische) toekomst wortel begint te schieten’’. Alle kritiek dat zijn Irak- beleid vooral veel instabiliteit heeft gebracht, wees Bush van de hand. De regio was nooit echt stabiel. Miljoenen werden onderdrukt.

Bush richtte zich ook tot Iran – het onderdeel van de rede waar zeer naar uitgekeken was. „Anders dan het regime (in Teheran) u vertelt, hebben wij geen bezwaren tegen Iraanse pogingen om een echt nucleair programma te ontwikkelen’’, zei Bush. Maar Iran moest wel „zijn ambities opgeven om nucleaire wapens te krijgen’’.

Iran was ook hét onderwerp van gesprek bij de ontmoeting die Bush had met president Jacques Chirac. Het Franse staatshoofd verzet zich tegen pogingen van Amerika om de Veiligheidsraad sancties in te laten stellen tegen Iran omdat het land de eis van de Raad om zijn verrijkingsprogramma van uranium op te schorten naast zich neer legde.

Eergisteren opperde Chirac dat Iran niet direct de verrijking hoefde te stoppen. Dat kon wachten tot er opnieuw onderhandeld wordt. Daarmee gaf de Franse leider in feite de huidige situatie weer. De chef buitenland van de EU, Javier Solana, voert intussen gesprekken met Teheran zonder voorwaarden vooraf.

Amerika leek daarmee in te stemmen, hoewel het eerder dergelijke gesprekken uitsloot. Bush benadrukte dat Chirac en hij „hetzelfde doel voor ogen hebben. We blijven samen een strategie ontwikkelen.’’

De EU zou het in de gesprekken met Teheran eens moeten worden over een agenda voor de onderhandelingen. Maar Chirac sloot uit dat er echt onderhandeld zal worden als Iran de verrijking niet opschort. Zodra dat gebeurt, schuift Amerika bij de gesprekken aan, zo stelde minister van buitenlandse zaken Rice gisteren. „Ik wil dan overal en op elk tijdstip met mijn (Iraanse) collega afspreken.’’

In de VN-wandelgangen werd druk gespeculeerd dat de Iraanse president Ahmadinejad een propagandastunt zou proberen uit te halen door tijdens een receptie spontaan op Bush af te lopen. Eerder daagde hij Bush uit voor een tv-debat.

Ahmadinejad zou dan de Cubaanse voorman Fidel Castro navolgen, die in 2000 bij de VN op toenmalig president Clinton afliep met uitgestoken hand. Die kon niet anders dan Castro de hand geven en met hem spreken. Dat was de eerste ontmoeting tussen Castro en een Amerikaanse president.

Bush heeft Ahmadinejad niet uitgenodigd voor de receptie die hij gisteravond aan de wereldleiders aanbood in een hotel in New York. De Iraniër op zijn beurt liet dan weer een kans lopen door de lunch bij secretaris-generaal Kofi Annan over te slaan.

Darfur is ook een belangrijk onderwerp van gesprek. Als Soedan niet snel de VN-blauwhelmen tot die regio toelaat „dan moeten de VN handelen’’, zei Bush. „Hun geloofwaardigheid staat op het spel.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden