Buschauffeurs staken tegen agressie

Buschauffeurs van vervoersbedrijf Veolia in Ede bespreken de situatie. De chauffeurs legden gisterochtend het werk neer omdat ze de agressie in de bus niet langer accepteren. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Buschauffeurs van vervoersbedrijf Veolia in Ede bespreken de situatie. De chauffeurs legden gisterochtend het werk neer omdat ze de agressie in de bus niet langer accepteren. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Buschauffeurs in Ede staakten gisteren na nieuwe incidenten met Marokkaanse jongens. Veolia plaatst voorlopig beveiliging op de problematische scholierenroute naar Veenendaal.

Na een half uur overleg beëindigen de buschauffeurs ’s middags de staking die ’s ochtends vroeg was begonnen. Ze gaan akkoord met het voorstel van directielid Wim Körver van vervoersbedrijf Veolia, om twee weken beveiligingspersoneel mee te laten rijden op de meest problematische route. „Daarna gaan we over op volledige camerabewaking”, verklaart Gerrit Vink, voorzitter van de ondernemingsraad en vertegenwoordiger van de chauffeurs.

Ede kampt al langer met busproblematiek. Die concentreerde zich eerst vooral rond de wijk Veldhuizen. Nu draait het om buslijn 85, van Ede naar Veenendaal. Op die route ontmoetten de afgelopen weken steeds meer chauffeurs agressie van hetzelfde groepje Marokkaanse jongeren uit Veenendaal. De scholieren maken steevast amok wanneer ze van hun school naar huis reizen. Dinsdag was het weer raak. Weliswaar werd ditmaal geen fysiek geweld gebruikt, toch vormde het de ’druppel’ om het werk neer te leggen.

Woensdagochtend om vijf uur verzamelen de collega’s zich op de vestiging van Veolia in Ede. De buschauffeuse die dinsdagmiddag belaagd werd door de jongeren, hangt in het halletje langs de koffiekamer. De vrouw blijft, net als alle andere chauffeurs, liever anoniem.

Als ze vertelt over het voorval van dinsdag windt ze zich weer op. „Toen ik zei dat ik de politie belde, kwamen ze weer naar voren gerend. ’Wat moet je nou met je politie?’ riepen ze met hun middelvinger omhoog.” Intens gebarend verbeeldt de blondine hoe het groepje scholieren haar intimideerde.

Vijf van de bekende probleemmakers stapten in bij het roc in Ede. Eén scholier bleef tijdens de rit langer zitten dan waarvoor hij had betaald. De bestuurder vroeg daarop ’de jongeman met het petje’ uit te stappen. Omdat haar oproep werd genegeerd, hield ze de bus stil. „Daarop begonnen ze te treiteren. Ze rouleerden het petje van de jongen om mij in de war te brengen.”

Haar ergernis richt zich ook op haar werkgever. Bij terugkomst van de rit trof ze niemand van haar leidinggevenden aan. Körver zegt niet te weten hoe dit kon gebeuren.

Buiten hangen enkele rokende stakers in Veolia-jassen rond de brandstofpomp. Een van hen merkt op dat het „op de andere lijnen nu minder erg is dan normaal”. Daarop grapt een van zijn medewerkers: „Wat is dan normaal, één klap in de week?”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden