Burton doet gelukkig weer wat hij het beste kan

REMKE DE LANGE

Frankenweenie
Regie: Tim Burton. Met de stemmen van Catherine O'Hara, Martin Short, Martin Landau.

¿¿¿¿

Tim Burton geldt als een van de meest fantasierijke filmmakers van zijn generatie. Toch leverde hij recent, met 'Alice in Wonderland' en 'Dark Shadows', films af die eerder een Burton-saus leken te hebben gekregen dan dat ze konden tippen aan zijn meest oorspronkelijke, persoonlijke en ontroerende werk: 'Edward Scissorhands', 'The Night Before Christmas'. Nu keert Burton echter terug naar zijn roots.

Ooit maakte hij een korte live-actionfilm, 'Frankenweenie', een liefdevol eerbetoon aan de horrorfilms die hij als kind op tv zo graag zag. Het verhaal van een jongen die zijn dode hondje reanimeert, vertelt Burton nu opnieuw, ditmaal met als resultaat een aandoenlijke, schitterende stop-motionfilm in zwart-wit én 3D.

Wanneer zijn hond Sparky, een stevig rond beestje met veerkrachtige tred, verongelukt, gaat Victor, wiens achternaam Frankenstein luidt, als een gekke professor een radicaal experiment aan: met bliksem en elektroden brengt hij Sparky weer tot leven. Net als in Mary Shelleys oerverhaal 'Frankenstein' heeft dit overmoedige gerommel met leven en dood onbedoelde, vreselijke gevolgen in de keurige suburb New Holland, waar men jaarlijks met tulpen en klederdracht Dutch Day viert.

Burton doet waar hij het best in is: een duister gothic verhaal verpakken in warm humanisme, en larderen met onweerstaanbare humor en bekende thema's als (weerzin tegen) burgerlijke bekrompenheid en massahysterie. Het is alsof je de mooiste momenten uit zijn oeuvre - het krankzinnige laboratorium van een goedaardige zonderling, nachtelijk gestruin over een begraafplaats - ziet samenkomen in dit typische Burton-universum van poppetjes met zwart omcirkelde ogen en fantastisch ontworpen wezens, zoals een 'batcat' of vleerkat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden