De PodcastThis American Life

‘Burn It Down’ schetst een zwartgeblakerd beeld van Amsterdam en het stadsbestuur

‘Burn It Down’ gaat over Amsterdam. De aflevering van de veelgeprezen podcast ‘This American Life’ vertelt een ontluisterend verhaal over een stad waar racisme, seksisme en andere misdragingen worden getolereerd.

Met afschuw en een hoofd vol vraagtekens laat ‘Burn It Down’ de luisteraar achter. Zijn Amsterdamse brandweerkazernes echt zulke rotte plekken in de samenleving? Gouden kooien waar boze, witte spierbonken de scepter zwaaien? En lachte burgemeester Halsema echt om de bijnaam ‘Ger’ voor een zwarte collega, zodat zijn vragen met ‘Nee-Ger’ konden worden beantwoord?

Aflevering 684 van de moeder aller podcasts, ‘This American Life’, gaat over Amsterdam. De bijna zestig minuten durende uitzending van de gelijknamige Amerikaanse radioshow, zoals altijd gebaseerd op waargebeurde verhalen, trapt af met de vuist van wijlen burgemeester Van der Laan. Die landt hard op tafel. Het is genoeg, besluit hij in 2016. De gesloten machocultuur bij de brandweer moet veranderen. Hij vraagt oud-politieman Leen Schaap om het Amsterdamse korps discipline bij te brengen en te moderniseren.

Maandag was de laatste werkdag van Schaap als baas van Brandweer Amsterdam-Amstelland, het grootste korps van Nederland. Tegen zijn zin is hij weggestuurd door burgemeester Halsema. Zij is van mening dat de sfeer tussen de commandant en zijn mannen zo giftig is, dat Schaap het korps niet langer effectief kan leiden. 

.Beeld .

Burn It Down bestrijkt de drie jaar tussen het tekenen en de ontbinding van Schaaps contract

Burn It Down bestrijkt de drie jaar tussen het tekenen en de ontbinding van Schaaps contract. De man met rossig haar en staalblauwe ogen die je ijzig kunnen aankijken, zoals hij in de podcast wordt omschreven in, ontdekt dat het met het korps nog slechter is gesteld is dan gedacht. Seksistische pesterijen, intimidatie en racisme; de podcast zit tjokvol onvoorstelbare voorbeelden.

De harde kern van van de blusbazen kent geen normen, zo blijkt. En is faliekant tegen elke verandering die Schaap met harde hand probeert door te voeren, zoals het in de ban doen van het omstreden 24-uursrooster. Van meet af aan is het oorlog tussen leider en blussers. Schaap is meermaals met de dood bedreigd.

Net als de commandant kleine successen begint te boeken met zijn ‘niet polderen, maar poetsen’-strategie, overlijdt Van der Laan, die hem onvoorwaardelijk steunde, ook toen Schaap brandweerlieden ontsloeg en zijn korps in de pers afviel. Van der Laans opvolger Halsema zegt het vertrouwen in de korpsbaas rap op.

De mannen van de kazerne hebben gewonnen, concludeert de luisteraar. Racisme, seksisme en andere misdragingen zijn kennelijk acceptabel in Amsterdam, een stad die toch bekend staat als liberaal. Ook Zwarte Piet passeert nog even de revue.

Halsema wees interviewverzoeken van This American Life af

Natuurlijk, het verhaal is eenzijdig. De makers hebben weliswaar met drie mannen van ‘het broederschap’ gesproken, de officieuze leiders van het beruchte korps, maar Halsema wees meerdere interviewverzoeken van This American Life van de hand. Een gemiste kans. Of is het strategie, om de toeristenstroom naar Amsterdam in te perken?

Met het schaamrood op de kaken zet de Nederlandse luisteraar zijn koptelefoon af. Al is dit verhaal wat eenzijdig, de afleveringen van This American Life worden gekenmerkt door kwaliteit. De bejubelde podcast trekt gemiddeld 5,7 miljoen luisteraars. Burn It Down schetst hen een zwartgeblakerd beeld van de hoofdstad en het stads bestuur.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op Netflix of elders, of te beluisteren via bijvoorbeeld Spotify.

Lees ook:

Waarom deze drie vrouwen een podcastrevolutie willen

Audiocollectief SCHIK, bekend van de alom bejubelde podcast ‘Bob’, willen anderen aansteken met hun enthousiasme voor de podcast. “Onze droom is dat jong en oud aan de podcast verslingerd raken.”

Op zoek naar goede podcasts? Hier enkele pareltjes - en meer suggesties

Komt het dit weekend met bakken uit de hemel vallen? Dan kunt u natuurlijk neerploffen voor de tv of het bordspel ‘Kolonisten van Catan’ uit de kast trekken. Maar het zou ook het moment kunnen zijn waarop u verzot wordt op de podcast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden