Burmese soldaten morren na de ramp

amsterdam – De Verenigde Naties proberen de druk op de Burmese junta te verhogen om toch op grote schaal buitenlandse hulp toe te staan voor de slachtoffers van de cycloon Nargis. Coördinator voor humanitaire zaken John Holmes is sinds gisteren in het land, topman Ban Ki-moon wil woensdag of donderdag komen.

Volgens de Britse onderminister Mark Malloch-Brown is een compromis op handen. Dat zou kunnen behelzen dat westerse schepen met hulpgoederen voor de Burmese kust blijven liggen, maar Aziatische organisaties de hulp mogen distribueren in de delta van de Irrawaddy die twee weken geleden door de cycloon Nargis werd getroffen. Zo liggen er inmiddels Frans, Britse en Amerikaanse (marine)schepen met hulpgoederen voor de kust.

De junta weigert westerse hulpverleners binnen te laten, laat staan militairen, om de naar schatting tweeënhalf miljoen getroffenen te helpen. Maar Thaise en Indiase artsen zijn inmiddels wel uitgenodigd. De hulpoperatie zou gecoördineerd moeten worden door lidstaten van de Organisatie van Zuidoost-Aziatische landen (Asean), waar ook Burma toe behoort.

Juntaleider Than Shwe bezocht gisteren zelf voor het eerst vluchtelingen uit het rampgebied. De staatstelevisie toonde zijn bezoek aan opvangkampen in Hlaing Thar Yar and Dagon, net buiten de vroegere hoofdstad Rangoon. Hij bekeek noodhulp en troostte slachtoffers. Een dag eerder had de junta optimistisch verklaard dat de reddingsoperatie kan worden beëindigd en de wederopbouw kan beginnen.

Het regime spreekt zelf over 78.000 doden en 56.000 vermisten, maar hulpverleners en de VN vrezen een dodental van 128.000 of meer. De VN schat dat nu 212.000, een kwart van de meest behoeftigen, rijst en bonen hebben gekregen.

Tientallen buitenlandse diplomaten mochten zaterdag onder begeleiding naar het rampgebied vliegen. Daar zagen ze een keurig opvangkamp – „met blinkend schone tenten, terwijl het buiten ongelofelijk modderig was”, aldus een van hen. De betrokkenen zeiden vooral veel niet te hebben kunnen zien, maar concludeerden wel dat de wederopbouw jaren in beslag gaat nemen. „Ik was vooral getroffen door het totaal gebrek aan urgentie bij de autoriteiten”, zei de Amerikaanse diplomate Shari Villarosa.

In Rangoon zijn illegale video’s in omloop met beelden van de werkelijkheid in de Irrawaddy-delta. Ze kosten 500 kyat (30 eurocent) en tonen lichamen die nog steeds niet zijn begraven en de vluchtelingen die zonder eten en onderdak zijn. Zakenmensen en journalisten die de controles weten te omzeilen, vertellen dat hulp nauwelijks doorkomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden