Burmese leidster krijgt er weer een jaar huisarrest bij

Het huisarrest van Aung San Suu Kyi is alweer verlengd. En wie voedsel geeft aan hongerende overlevenden van Nargis, wordt bestraft.

rangoon – De Burmese junta heeft het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi opnieuw met een jaar verlengd. De Nobelprijswinnares wordt al achttien jaar beperkt in haar bewegingsvrijheid. In totaal heeft ze twaalf jaar in detentie gezeten, en de laatste vijf jaar mocht ze haar huis niet meer verlaten.

De internationale druk om haar vrij te krijgen, heeft tot nu toe niets uitgehaald. Zelfs een Burmese wet, die voorschrijft dat niemand langer dan vijf jaar mag worden vastgehouden zonder proces, wordt door de regering volledig genegeerd.

Het huis van Suu Kyi werd gisteren extra zwaar bewaakt, toen bleek dat leden van de oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) ernaartoe op weg waren in de hoop dat het verbod zou worden opgeheven. Zeker zestien leden van de partij zijn opgepakt en weggevoerd.

De 62-jarige Suu Kyi kreeg met haar partij NLD bij verkiezingen in 1990 ruim 80 procent van de zetels in het parlement. Maar de militaire leiders wilden de macht niet overdragen en gingen over op pesterijen.

Critici nemen het VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kwalijk dat hij tijdens zijn verblijf in Burma niet over de vrijlating van Suu Kyi heeft gesproken. Maar de VN-leider zegt dat hij er alleen om humanitaire redenen was. Het verlengen van het huisarrest zou mogelijk de extra toezeggingen aan hulpgoederen en geld in gevaar kunnen brengen.

Momenteel trekken de overlevenden van de cycloon Nargis naar de hoofdwegen op zoek naar voedsel. Dat acht de junta ongewenst, omdat een activiteit als bedelen een slecht beeld van het land zou geven: politiemensen en militairen hebben controleposten ingericht langs de toegangswegen naar de delta.

Zij waarschuwen vrijwilligers die met hulpgoederen op pad zijn, dat ze hun rijbewijs kunnen kwijtraken als ze voedsel geven aan mensen langs de kant van de weg.

„Hulpgoederen mogen alleen in de distributiecentra worden uitgedeeld”, aldus een functionaris van het regime.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden