Burma wil zijn moslims niet meer

Een gesloten moskee in de wijk Thaketa in Rangoon. Beeld Ate Hoekstra
Een gesloten moskee in de wijk Thaketa in Rangoon.Beeld Ate Hoekstra

Aandacht is er geregeld voor de vervolging van Rohingya in het westen van Burma. Maar ook elders in het land zijn moslims slachtoffer van onderdrukking.

Ate Hoekstra

Het hek van de moskee in Thaketa, een robuust gebouw zoals er tienduizenden in Burma zijn, is dicht. Een barricade met prikkeldraad blokkeert de toegang tot het gebedshuis. De koranschool die ernaast is gebouwd is eveneens afgesloten.

"Vorig jaar verzamelde zich hier een kudde mensen. Er was chaos en er werd ruzie gemaakt. Toen hebben de autoriteiten de moskee gesloten", vertelt Ma Cho tegenover de moskee. Ze heeft een eettentje met twee tafels en vier krukjes op straat. Ze begrijpt niet waarom het gebouw dicht moest. Problemen waren er namelijk niet. "Die moskee zit hier al tientallen jaren, al sinds het moment dat hier een islamitische gemeenschap neerstreek."

Discriminatie

Hoewel moslims ongeveer 4 procent van de Burmese bevolking vormen en al generaties lang in het etnisch zeer gevarieerde land wonen, zijn ze steeds vaker het slachtoffer van racisme. Extremistische boeddhistische monniken prediken geregeld hatelijke boodschappen tegen hen. Die haat is vooral gericht op de zogenoemde Rohingya-moslims in het westen van Burma, van wie honderdduizenden met bruut geweld het land zijn uitgejaagd. Maar ook moslims elders in het land worden gediscrimineerd en achtergesteld.

In Thaketa, een wijk in Burma's grootste stad Rangoon, wonen moslims en boeddhisten al decennialang naast elkaar. In de ene straat zijn moslims in de minderheid, in de straat erachter boeddhisten. In een theehuis nemen in traditionele longyi's geklede mannen aan kleine tafeltjes het nieuws door. Verschillende geloven zitten er gebroederlijk naast elkaar.

"Wij leven hier al zestig jaar in harmonie", vertelt Tin Myo Aung, de secretaris van de gesloten moskee, in het theehuis. Volgens hem proberen extremistische monniken die harmonie te verstoren. Op last van die monniken, die boeddhisten tevens oproepen niet naar islamitische winkels te gaan, werden vorig jaar april twee moskeeën en twee Koranscholen in Thaketa gesloten omdat ze illegaal zouden opereren. De oudste moskee was al sinds 1958 in gebruik.

"Die extremisten kwamen allemaal van buiten onze wijk. Ze wilden de moskee zelfs helemaal vernietigen, maar dat wisten we te voorkomen", vertelt Tin Myo Aung geëmotioneerd. De moskeesecretaris schudt zijn hoofd. Hij begrijpt niet waar de haat vandaan komt. "Wij zijn geen terroristen. We proberen juist een normaal leven te leiden."

In de hoek geduwd

Sinds 2012, het jaar waarin etnische rellen in het westen van Burma 200 levens eisten, worden Burmese moslims steeds verder in de hoek geduwd, aldus een rapport van het Burma Human Rights Network. Moskeeën zijn op verschillende plekken afgebroken of gesloten. Toegang krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg is moeilijker geworden voor moslims. En dan was er nog het geweld in Rakhine (zie kader) en de moord op de vooraanstaande advocaat Ko Ni, een prominente moslim, vorig jaar januari.

Een ander probleem is dat het voor veel moslims, ook anderen dan de Rohingya, lastig is geworden een geldig identiteitsbewijs te krijgen. Dat merkt ook de familie van Than Htun, wiens voorouders lang geleden uit India vertrokken. Zijn 31-jarige dochter vroeg in 2015 een identiteitsbewijs aan en wacht nog steeds. Niemand vertelt haar waarom het zo lang moet duren. "Wij zijn net zo Burmees als anderen in het land. Maar waren we boeddhistisch geweest, dan weet ik zeker dat het binnen een week geregeld was", zegt Than Htun.

Volgens het Burma Human Rights Network heeft de vervolging van moslims systematische vormen aangenomen en heeft ze de steun van de overheid. Zo zijn er verspreid over het land 21 dorpen waar moslims niet worden toegelaten en blokkeren autoriteiten de herbouw van moskeeën die in de afgelopen jaren zijn vernield.

In Thaketa zijn de moskeeën officieel tijdelijk gesloten om een conflict te voorkomen. Maar wanneer ze weer opengaan, weet men er niet. Tin Myo Maung ging daarom afgelopen zomer met een groep gelovigen op straat bidden. Dat maakte de problemen alleen maar groter. Samen met zes anderen werd de moskeesecretaris gearresteerd. Nu moet hij zich elke week bij de rechtbank melden en hangt hem zes maanden cel boven het hoofd.

"Wij dachten dat Aung San Suu Kyi voor onze rechten op zou komen en dat het onder haar regering beter zou worden", verzucht hij. "Maar het tegendeel is waar. Dit is religieuze discriminatie."

Geweld in Rakhine houdt aan

De Burmese autoriteiten zeggen actie te ondernemen tegen zeven militairen, drie politiemensen en zes burgers. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op tien Rohingya-moslims in de deelstaat Rakhine. De vervolging van soldaten is uniek voor Burma, waar het leger zelden ter verantwoording wordt geroepen. Het is echter slechts het topje van de ijsberg.

Sinds augustus vorig jaar zijn grofweg 690.000 Rohingya op de vlucht geslagen voor het leger dat hen in Rakhine met bruut geweld vervolgde. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn daarbij in een maand tijd meer dan 6700 Rohingya gedood. Tientallen moslimdorpen zijn platgebrand.

Lees ook: Honderdduizenden Rohingya ontvluchtten Burma. Onder hen ook zwangere vrouwen. 'De meesten bevallen gewoon in een tentje, zonder enige medische hulp.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden