Burma en Bangladesh: Rohingya kunnen terug

Rohingya-vluchtelingen in een kamp in Bangladesh. Kunnen zij inderdaad weer naar Burma?Beeld AP

De uit Burma naar buurland Bangladesh gevluchte Rohingya gaan binnenkort weer terug. Die afspraak hebben de minister van buitenlandse zaken Mahmood Ali van Bangladesh en de Burmese leider Aung San Suu Kyi vandaag gemaakt. 

De komende weken bespreken de twee landen hoe de terugkeer van de meer dan 600.000 vluchtelingen in zijn werk moet gaan.

De afgelopen drie maanden zijn veel Rohingya vanuit de noordwestelijke provincie Rakhine in Burma gevlucht naar Bangladesh. In het overwegend boeddhistische Burma worden de leden van deze islamitische bevolkingsgroep zwaar vervolgd. Dorpen zijn platgebrand door Burmese militairen, vrouwen verkracht en mannen vermoord.

Sommige Rohingya verbleven de laatste tijd op het strand, vrijwel afgesneden van de buitenwereld en verstoken van water en voedsel. Alleen de oversteek naar Bangladesh, over zee of een grensrivier, bood uitkomst. Maar in het buurland moesten de Rohingya aanschuiven in kampen waar al honderdduizenden anderen onderdak hadden gevonden. Ook daar liet de voedsel- en gezondheidssituatie veel te wensen over.

Burma en Bangladesh waren al twee maanden in gesprek om tot een akkoord over terugkeer te komen. Nu is afgesproken dat de terugkeer binnen twee maanden moet beginnen. Een einddatum is niet vastgelegd, Bangladesh zou aansturen op hooguit een jaar.

Terugkeer

Een lastig punt zijn de documenten die de Rohingya moeten laten zien voor ze terug kunnen naar Burma. Van deze bevolkingsgroep hebben slechts weinig leden ooit Burmese identiteitspapieren gekregen. Ook verdere details van de terugkeer ontbreken nog, zo is onbekend hoe Burma de veiligheid van de terugkeerders kan garanderen.

Vluchtelingen in Bangladesh zijn zeer sceptisch over een terugkeer naar Burma. “Ze hebben onze huizen platgebrand, ze pakten ons land en onze koeien af – geven ze ons die nu terug?”, zegt Abdul Hamid uit Hoyakong tegen persbureau Reuters. Zijn plaatsgenoot Sayed Alom: “Ik ben helemaal niet blij. Ten eerste wil ik weten of ze onze Rohingya-identiteit accepteren.”

Etnische zuivering

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International maken zich ook zorgen over de toekomst van de Rohingya in Burma. In een rapport constateerde Amnesty eerder deze week dat de toestand van de Rohingya alleen maar verslechtert. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson noemde hun vervolging in Burma gisteren ‘etnische zuivering’.

Paus Franciscus reist dit weekend naar Burma. Hij vroeg vorige maand nog aandacht voor het lot van de Rohingya-kinderen. Het is de vraag of hij de humanitaire crisis tijdens zijn bezoek ook zal benoemen. Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft internationaal veel kritiek gekregen op haar passieve houding ten opzichte van het harde optreden van de Burmese militairen. 

Lees ook: 170 miljoen euro voor hulp aan Rohingya

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden