Burkina Faso

Afgelopen zondagmiddag vertoonde de Belg een verslag van de Tour de Faso 2004, de Ronde van Burkina Faso, een meerdaagse wielerwedstrijd over circa 1250 km. Je hoort wel eens wat over verre wielerrondes die plaats vinden in haast afgodische streken. Mart Smeets of Jean Nelissen weten daar dan van en babbelen er in een loos moment van een 'echte' Ronde van Frankrijk, Italië of Spanje over, zoals je het over halfvergeten familieleden hebt die jaren geleden zijn geëmigreerd.

Zo horen we nog eens wat over de Oost-Europese Vredeskoers, waar menig Kazach of Oekraïner, die nu in het Westen rijdt, zijn carrière begonnen zou zijn. Ach, daar kunnen we ons nog wel wat bij voorstellen, in Oost-Europa heb je net zulke treurige dorpjes als in België of Noord-Frankrijk waar zo'n peloton liefst als het miezert doorheen moet, en ook de uitgelopen Poolse dagloners en Wit-Russische fabrieksarbeiders zie je zo voor je. Daar hoeft geen camera aan te pas te komen.

Maar de Ronde van Burkina Faso is andere koek, die trekt over stoffige woestijnwegen, onder blauw blikkerende hemels bij zinderende temperaturen. Er staan daar ook mensen langs de weg maar waar ze vandaan komen is vaak een raadsel, wonen ze achter die struik daar of zijn ze net water wezen halen bij gindse put? Wij zijn tegenwoordig geneigd om bij Afrikaanse sporters aan hardlopers of voetballers te denken, maar er wordt ook heus gekoerst.

Het spektakel dat de BRT ons liet zien had iets weg van de autorace Parijs-Dakar. In een oranje stofwolk komt iets naderbij, terwijl langs de kant een schaapherder staat te kijken naar zoiets wonderbaarlijks. Het blijkt een wielrenner te zijn, misschien een heel trosje wielrenners. Het regende (of nee, dat deed het juist niet) meer dan elders lekke banden maar voor de rest ging het er net zo echt aan toe als in Parijs, met een gele trui, een groene en zelfs nog een blauwe voor de beste Afrikaan. Er werd gejuicht, rondemissen kusten de winnaar, er is kortom geen reden ergens op neer te kijken.

Wie meent dat alleen Afrikanen meedoen, vergist zich, er koersten ook Belgen en Fransozen rond, en zelfs kwam ik met een zekere regelmaat een Nederlander tegen, een zekere J. Walgien, die ik op internet verder aantrof in de Ronde van Standaardbuiten en de Ronde van Nieuw-Vossemeer.

Ik bedoel maar, als Studio Sport de voetbalrechten misloopt hoeven we heus nog niet te wanhopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden