Gelouterd

Burkina Faso maakt gebrek aan geld goed met ervaring

Aristide Bance (links) viert zijn goal voor Burkina Faso in de kwartfinale van de Afrika Cup tegen Tunesië met Ajacied Betrand Traoré. Beeld afp
Aristide Bance (links) viert zijn goal voor Burkina Faso in de kwartfinale van de Afrika Cup tegen Tunesië met Ajacied Betrand Traoré.Beeld afp

Burkina Faso is de verrassendste halve finalist tijdens de Afrika Cup 2017. Toch stond het land twee edities geleden al in de finale. Die toernooiervaring betaalt zich nu uit.

Bondscoach Paulo Duarte van Burkina Faso is deze Afrika Cup een stuk succesvoller dan tijdens zijn eerste twee pogingen met dat land in 2010 en 2012. Die twee toernooien wist hij geen wedstrijd te winnen. Maar nu, vijf jaar later, is de Portugees terug als trainer van het West-Afrikaanse land en bereikte hij de halve finale. Daarin spelen 'De Hengsten' - zoals de bijnaam van het elftal van Burkina Faso luidt - vanavond tegen zevenvoudig Afrikaans kampioen Egypte.

Dat lijkt een zware opgave. Maar Duarte heeft vertouwen in zijn spelers. "Ik heb nu meer talent tot mijn beschikking dan tijdens die twee eerdere Afrika Cups", benadrukte hij dit toernooi. "Belangrijke spelers zijn nu achter in de twintig en op de toppen van hun kunnen. We spelen daardoor beter en het is makkelijker jonge spelers te integreren in het team."

Sportprofessor Stefan Szymanski (Universiteit van Michigan) en sportjournalist Simon Kuper (Financial Times) schreven ooit dat er drie belangrijke indicaties zijn voor het succes van een land op grote voetbaltoernooien: inwonertal, rijkdom en voetbalervaring. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe rijker een land is en hoe meer ervaring een land in het verleden al op toernooien als WK's en Afrika Cups heeft opgedaan, des te beter zal het waarschijnlijk presteren.

Volgens deze theorie zou het nationale voetbalelftal van Burkina Faso niet veel voor moeten stellen. Het land heeft maar 19,5 miljoen inwoners, minder dan buurlanden Ghana en Ivoorkust en zelfs negen keer zo weinig als Nigeria. Het is een van de allerarmste landen ter wereld. En veel ervaring op grote voetbaltoernooien deed Burkina Faso ook nog niet op. Nooit haalde het land de eindronde van een WK. Wel plaatste het zich tien keer voor de Afrika Cup, maar dat lijkt vaker dan het is. Het betreft maar één op de drie toernooien.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Aristide Bance Beeld anp
Aristide BanceBeeld anp

Planète Champion

Pas vanaf 1998, toen het land de Afrika Cup organiseerde en in hoofdstad Ouagadougou de succesvolle voetbalschool Planète Champion opende, sloeg Burkina Faso de huidige succesvolle weg in. Planète Champion begon een groep spelers op te leiden die nu de kern vormt van het nationale team. De ondertussen 30-jarige Johanthan Pitroipa bijvoorbeeld, die tijdens de Afrika Cup in 2013 werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Burkina Faso lijkt op weg een redelijk stabiele voetbalmacht in Afrika te worden. De plek in de halve finale tijdens deze Afrika Cup mag eigenlijk geen toevalstreffer meer heten, nadat het land in 2013 ook al verrassend de finale haalde. Bovendien kwam Burkina Faso datzelfde jaar slechts één uitdoelpunt tekort om zich te kwalificeren voor het WK 2014 in Brazilië.

Duarte noemt vooral de toegenomen ervaring van zijn spelers als verklaring voor het recente voetbalsucces. "In 2010 en 2012 haalden we het toernooi wel, maar was het team erg onervaren. De enige ambitie die we toen hadden, was om ons te kwalificeren." Pas met de ervaringen van die twee jaargangen op zak, begonnen de ambities verder te reiken dan de eerste ronde.

Een van de jongelingen die kan leunen op de ervaring van zijn teamgenoten is de 21-jarige Ajax-aanvaller Bertrand Traoré. Hij kwam wat traag op gang dit toernooi, maar blonk vooral uit tijdens de laatste groepswedstrijd en in de kwartfinale. Ajax moet hem deze hele week nog missen. Want zelfs als Burkina Faso vanavond van Egypte verliest, speelt het dit weekend nog een wedstrijd om de derde plaats.

Talenten als Traoré doen dit toernooi op jonge leeftijd de maximale hoeveelheid Afrika Cup-ervaring op. Als de theorie van Szymanski en Kuper klopt, kan Burkina Faso daar nog veel profijt van hebben.

Vanavond om 20.00 uur: Burkina Faso-Egypte.

Burkina Faso - Egypte, Ghana - Kameroen

Afgezien van Burkina Faso zijn de halve finalisten op de Afrika Cup 2017 in Gabon niet verrassend. Ghana en Kameroen, die donderdag in de tweede halve finale tegenover elkaar staan, komen bijna elke Afrika Cup ver en zijn ook haast vaste prik op het WK Voetbal. Egypte is qua titels recordhouder. Zeven keer won het land de Afrika Cup, onder meer drie keer achter elkaar in 2006, 2008 en 2010.

Mede door toedoen van de ongeregeldheden tijdens de Arabische Lente van 2011 kwam het Egyptische voetbal in een dip terecht. Drie Afrika Cups achter elkaar (2012, 2013 en 2015) wist Egypte zich niet te kwalificeren. Maar het land lijkt deze editie helemaal terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden