Update

'Burgers Syrië als menselijk schild'; VS en Turkije beloven 'niet-dodelijke' hulp

President Obama en de Turkse premier Erdogan. Beeld ap
President Obama en de Turkse premier Erdogan.Beeld ap

De Syrische regeringstroepen gebruiken burgers als menselijk schild om zich te beschermen tegen aanvallen van de rebellen. De militairen lieten mensen voor zich uit lopen tijdens aanvallen op dorpen en steden, maar ook bij arrestaties of als de troepen zich willen verplaatsen. Dat stelde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag.

De organisatie baseert zich op gesprekken met ooggetuigen en op filmpjes op YouTube. Niet alleen het leger, maar ook de militie Shabeeha, die Damascus steunt, zou sinds dit jaar zijn toevlucht hebben genomen tot de methode.

Een van de getuigen, die door de organisatie wordt opgevoerd als Abdullah uit Kafr Nabl, vertelde dat hij samen met 25 anderen gedwongen werd om voor een aantal gepantserde voertuigen uit te lopen. 'We liepen ongeveer 600 meter. Ze beledigden ons heel de tijd. Nadat ze wat mensen hadden gearresteerd in huizen, dwongen ze ons om naar hun basis terug te lopen.' De hele operatie duurde ongeveer 2 uur.

Ooggetuige Ahmed vertelde ook over de menselijke schilden, die in Kafr Rouma werden ingezet: 'Ik was samen met 15 anderen opgepakt tijdens een arrestatie. Ze stopten ons in politiebusjes. Af en toe keek ik naar buiten en zag dat 30 mensen voor de tanks uitliepen.' Ibrahim, een inwoner van dezelfde plaats, vertelde Human Rights Watch dat het wel vaker gebeurde dat het leger mensen uit bussen en auto's haalde, om hen voor zich uit te laten lopen. Ouderen en kinderen moesten ook meelopen.

'Door burgers te gebruiken als menselijk schild, toont het Syrische leger overduidelijk dat het geen acht slaat op de veiligheid van de burgers', aldus een medewerker van Human Rights Watch. ,'Het Syrische leger moet onmiddellijk stoppen met deze weerzinwekkende praktijken.'

'Niet-dodelijke hulp'
De Amerikaanse president Barack Obama en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn het vandaag eens geworden over het sturen van 'niet-dodelijke hulp' aan de opstandelingen in Syrië. De hulp bestaat uit communicatieapparatuur en andere goederen, meldde de Amerikaanse veiligheidsadviseur Ben Rhodes.

De twee leiders ontmoetten elkaar in Zuid-Korea, voorafgaand aan een top over nucleaire veiligheid. Turkije huisvest al veel vluchtelingen uit buurland Syrië.

De aankondiging is de meest openlijke steun van Amerika aan de rebellen, die momenteel in meerdere steden onder vuur liggen van regeringstroepen. Rhodes zei dat de levering van medische hulp en andere voorraden boven aan de agenda moeten staan bij een topbijeenkomst van Vrienden van Syrië op zondag 1 april in Istanbul.
Nederland geeft al langer financiële en technische hulp aan de Syrische oppositie, zodat die met laptops en communicatieapparatuur bijvoorbeeld toegang tot internet kunnen krijgen.

Ingrijpen in Syrië ligt gevoelig, omdat Rusland steun geeft aan de Syrische president Bashar al-Assad. De laatste tijd begint Rusland echter geduld te verliezen met het regime van Assad, dat alsmaar doorgaat met het bombarderen van de eigen bevolking. Bij het conflict zijn volgens de oppositie al ruim 9000 doden gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden