Burgers en friet veroorzaken astma bij kind

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Kinderen worden niet alleen te dik van fastfood, ze krijgen er ook astma- en eczeemklachten van, of loopneuzen en waterige ogen. Dat blijkt uit een grote internationale studie die gisteren naar buiten werd gebracht door het British Medical Journal.

Uit de studie blijkt een stevig verband tussen drie of meer porties fastfood per week en genoemde klachten. Voor tieners stijgt de kans op ernstige astma met bijna 40 procent, voor jongere kinderen met 27 procent. De onderzoekers baseren zich op gegevens van meer dan 300.000 13- en 14-jarigen in 51 landen, en meer dan 180.000 6- en 7-jarigen in 31 landen.

De kinderen en hun ouders kregen vragenlijsten voorgelegd over het voorgaande jaar over hun voeding en klachten. Alleen voor fastfood vonden de onderzoekers een duidelijk verband, in beide leeftijdsgroepen: meer fastfood, meer klachten. Fruit lijkt voor deze kwalen juist een beschermende werking te hebben, maar dat verband is minder sterk: de kans op symptomen nam hierdoor met 11 tot 14 procent af.

Volgens de onderzoekers zijn er plausibele verklaringen voor hun bevindingen. Fastfood is rijk aan ongezonde verzadigde vetten en transvetzuren, die het immuunsysteem aantasten. Fruit bevat juist veel antioxidanten en andere heilzame stoffen.

Maar of er een hard oorzakelijk verband is tussen fastfood en klachten, durven de onderzoekers nog niet met zekerheid te zeggen. Mocht dat wel zo zijn, dan zou dat volgens hen enorme implicaties kunnen hebben voor de gezondheidszorg, gezien de toenemende populariteit van fastfood wereldwijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden